Naslovna Politika Pravo da glasa na referendumu ima 36.887 glasača u opštini Negotin

Pravo da glasa na referendumu ima 36.887 glasača u opštini Negotin

314
0

Građani Srbije će se u nedelju 16. januara izjašnjavati na referendumu o izmenama Ustava. Glasačka mesta biće otvorena od 7 do 20 časova.

O izmenama Ustava, u delu koji se odnose na pravosuđe u opštini u nedelju 16. januara moći će da se izjasni i 36.887 građana sa teritorije opštine Negotin, od kojih će 29 glasati na predviđenim mestima u inostranstvu. Broj glasača je za 426 manje nego na lokalnim izborima 2021. kada ih je bilo 37.313.

Što se tiče glasačkih mesta, ima ih 72 i na istim su lokacijama, kao i na prethodnim izborima.  U Negotinu se glasa na 17 glasačkih mesta, a u 38 ovdašnjih sela na 55 glasačkih mesta.

U Okružnom zatvoru u Negotinu otvoreno je glasačko mesto za glasače koji se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju krivične sankcije.

Glasačka mesta biće otvorena od 7 do 20 časova. Obavezno je poštovanje svih epidemioloških mera, nošenje maske, zaštitnih rukavica, dezinfekcija ruku i držanje rastojanja.

Na referendumu 16. januara građani će odgovarati na pitanje: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” sa “DA” ili “NE”.

“Predložene promene odnose se na deo Ustava koji reguliše pravosuđe, a predviđene su kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Odnose se konkretno na način izbora sudija i tužilaca, stalnost sudijske funkcije, jačanje funkcije tužilaca. Tekst Informacija o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije možete pogledati ovde, kao i na sajtu Otvorenog parlamenta na ovom linku”, navodi CRTA.