Naslovna Društvo COVID-19 Pravilnik o sprečavanju širenja korone stupio na snagu

Pravilnik o sprečavanju širenja korone stupio na snagu

1855
0

Poslodavci u narednih mesec dana moraju da donesu plan primene mera usaglašenih sa Pravilnikom o preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije koji je na snagu stupio 11. jula.

Ilustracija, pexels.com

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici sindikata i poslodavaca  doneli su zajednički Pravilnik o preventivnim merama, za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti kako bi se obezbedila veća bezbednost zaposlenih u Srbiji.

Pravilnik predviđa imenovanje osobe koja će biti odgovorna za bezbednost i zdravlje zaposlenih, dok će obaveza poslodavca biti da brine o  njihovoj bezbednosti.

Najvažnija preventivna mera  koju poslodavac mora da ispuni je da smanji broj radnika u jednoj prostoriji i obezbedi neophodna dezinfekciona sredstva.

“Važno je da se po usvojenom planu ponašaju zaposleni u slučaju pojave ili simptoma pojave korone ili bilo koje zarazne bolesti“, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodaje da je lična odgovornost zaposlenih važna u prevenciji pojave korona virusa.

Takođe, ministar Đorđević podseća da će inspekcija imati savetodavnu ulogu jer cilj je, kako ističe, ne kažnjavati poslodavce i zaposlene, već nivo zaštite podići na najviši zaštitni nivo.