Naslovna Društvo Prahovski „Eliksir“ obeležio petogodišnjicu postojanja

Prahovski „Eliksir“ obeležio petogodišnjicu postojanja

1174
0

Kompanija „Eliksir“ Prahovo koja je, nakon neuspešne privatizacije od strane grčkog Neohimikija, postala većinski vlasnik nekadašnje Industrije hemijskih proizvoda Prahovo, proslavila je petogodišnjicu postojanja.

„Marinika“, „Ajduci“ i učenici Negotinske gimnazije sa dirigentom Danijelom Marković

Za prvih pet godina koliko je ova kompanija prisutna na ovim prostorima u obnovu infrastrukture uložena su 42 miliona evra. Kompanija „Eliksir“ Prahovo je u prvoj godini rada zapošljavala  oko 220 radnika, a danas ih je oko 700.

“Pored dobrih poslovnih rezultata “Eliksir grupa” može da se pohvali kao jedna društveno odgovorna kompanija koja uvek traži način da poveže društvo i privredu. Društvena odgovornost, pomoć najugroženijima su neke od vrednosti koje su utkane u svaku članicu “Eliksir grupe”. Kao jedan od najboljih primera za to je, svakako, poslovanje “Eliksir” Prahova, koje je sigurno značajno promenilo društvenu zajednicu i opštinu i ima značajan, pozitivan uticaj na region”, rekao je Darko Vuković, direktor finansijske administracije “Eliksir grupe”.

Darko Vuković, direktor finansijske administracije “Eliksir grupe”

Prahovski “Eliksir” proizveo je lane 110.000 tona fosforne kiseline, 140.000 tona mineralnih đubriva različitih formulacija, rekonstrukcijom pogona povećan je kapacitet proizvodnje monokalcijum fosfata na 100.000 tona.

Uz to, ova kompanija je rešila istorijske ekološke probleme piritne izgoretine i prazilina, a završila je i prvu fazu izgradnje skladišta fosfogipsa.

„Ciljevi Eliksir Prahova u budućem periodu se odnose na povećanje proizvodnje NPK đubriva različitih formulacija, na proizvodnju SSP i TSP-a na nivou od 100.000 tona godišnje, dostizanje proizvodnje fosforne kiseline na 180.000 tona godišnje, kao i na  održavanje i unapređenje kvaliteta,  povećanje efikasnosti procesa i ostvarivanje konkurentnosti na tržištu“, kaže Ljuba Stojčić, generalni direktor “Eliksir” Prahovo.

Ljuba Stojčić, generalni direktor “Eliksir” Prahovo

Branko Marković, zamenik direktora “Eliksir” Prahovo istakao je da je ova kompanija “vaspostavila sve pozitivne vrednosti IHP”, a da je “Eliksir” doneo i svoje vrednosti “utemeljena na najboljoj tradiciji uspešnog srpskog domaćina”. “Eliksir” je tako donirao i značajna sredstva za selo Prahovo, pomažući izgradnju kanalizacione mreže, igrališta za decu, asfaltiranje ulica, uređenje plaže, opremanje kabineta u školi…

“Nismo zaboravili na drugo selo u našem susedstvu, Radujevac. U tom mestu smo upravo završili vodovodnu mrežu do Osnovne škole i ovih dana će u školskom dvorištu poteći pijaća voda. Podsećam, selo Radujevac još uvek nema vodovodnu mrežu i zbog toga je ovaj poduhvat više nego značajan korak u pravcu rešavanja tog infrastrukturnog problema”, rekao je, između ostalog Branko Marković.

Branko Marković, zamenik direktora “Eliksir” Prahovo

„Eliksir“ Prahovo je i jedan od pokrovitelja „Mokranjčevih dana“, Festivala vlaške muzike “Gergina”, Vokalnog etno festivala mladih VEF, ali i smotre izvornog narodnog stvaralaštva “Čučuk Stanini dane” u Sikolu…

Hor OŠ „Branko Radičević“ pod upravom Eme Milošević Anđelić

Svečanu akademiju povodom petogodišnjeg uspešnog poslovanja prahovskog “Elixira” u negotinskom Domu kulture uveličali su etno grupa „Marinika“, ansambl „Ajduci“, učenici Negotinske gimnazije pod upravom Danijele Marković. Solista je bila Tamara Paunović.

 

Dečji ansambl KUD „Stevan Mokranjac“ pod upravom umetničkog rukovodioca Miroslava Živanovića

Nastupio je i hor osnovne škole “Branko Radičević” sa solistom Milenom Marković, gimnastičarkom Emom Orelj i dirigentom Emom Milošević Anđelić.

Program je koreografijama vlaških i srpskih igara Negotinske krajine zaokružio dečji ansambl kulturno-umetničkog društva “Stevan Mokranjac”, sa Miroslavom Živanovićem kao umetničkim rukovodiocem.