Naslovna Kultura Poznati učesnici i program Festivala “Gergina”

Poznati učesnici i program Festivala “Gergina”

536
0

Tradicionalno, drugog i trećeg dana Vaskrsa, 9. i 10.aprila,  u Negotinu će biti održan deseti Festival vlaške muzike “Gergina”. Festival je posvećen Slobodanu Domaćinoviću.

Nastup Etno grupe „Gergina“ na Festivalu vlaške muzike 2016. godine

Čak 21 vokalni solista i instrumentalista iz Srbije, Bugarske i Rumunije odazvao se pozivu organizatora Festivala, Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ da svojim nastupima pokaže kako se čuva identitet, vlaška kultura, muzika i folklor.

Prve festivalske večeri, 9.aprila takmičiće se u kategoriji vokalnih solista njih šestoro, a u kategoriji instumentalista 15 mladih muzičara, koji će svoje umeće iskazati na harmonici, violini, fruli, saksofonu, kavalu, duduku…

Pratiće ih orkestar Bobana Pecića, a virtuoznost, umeće i talenat, ocenjivaće žiri u sastavu: profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, etnomuzikolog Marija Vitas urednik u muzičkoj redakciji i muzički kritičar drugog programa Radio Beograda  kao i Živa Dinulović, saksofonista.

Gosti festivala su i „Omladinski narodni orkestar Beograd“, koji će 9.aprila izvesti svoj program “Muzika Balkana”, kao i KUD „Đido“ iz borskog Brestovca. Iste večeri publici će se predstaviti i Hor “Vivak” pod upravom Dragane Marinović Simonović.

Plakat 10. Festivala, autora Miloja Dimireskovića, grafičkog dizajnera iz Negotina

Druge, revijalne festivalske večeri, 10.aprila uz pratnju orkestra Slobodana Pecića, nastupiće brojne afirmisane zvezde vlaške muzičke scene, pevači i muzičari, koji će publici podariti i neke od najlepših pesama iz opusa Slobodana Domaćinovića, nekrunisanog kralja vlaške muzike i svojevremeno jednog od umetničkih direktora Festivala “Gergina”.

Vodeći se željom da svojoj, svake godine sve brojnijoj publici, prikažu folklorne specifičnosti i bogatstvo narodnih nošnji Vlaha iz drugih država, organizatori su odlučili da im 10.aprila predstave Etno grupu Vlasi iz Makedonije, Gramosteanji.

Iste večeri publika će uživati i u nastupima knjaževačkog “Dar-Mara”, etno grupi “Gergina” i folklornom ansamblu „Voja Čurić“ iz Kobišnice.

Ovogodišnji festival posvećen je Slobodanu Domaćinoviću (1951-2015)

Ovogodišnji Festival obeležiće i brojni propratni sadržaji, od promocija kompakt diska sa najlepšim vlaškim duetima, DVD izdanja  „Lepote Krajine i Homolja“, preko projekcija filmova Danila Petrovića “Voda kao graditelj” i TV Istoka “Slobodan Domaćinović (1951-2015)”, do promocija vlaško-srpsko-nemačkog priručnika „Da se razumemo“, autora Siniše i Snežane Čelojević i Elizabete Dajić i zbirke ljubavne poezije Krste Stankovića.

Posetiocima Festivala i građanima Negotina 9.aprila biće predstavljene i dve izložbe, od kojih je jedna posvećena narodnoj nošnji i domaćoj radinosti u Kobišnici, a druga savremenom slikarstvu.