Naslovna Kultura Poznat program ovogodišnjih „Mokranjčevih dana“

Poznat program ovogodišnjih „Mokranjčevih dana“

1135
0

U Negotinu se od 11. do 17. septembra održavaju 55. ”Mokranjčevi dani”. Besednik na otvaranju Festivala je operska primadona Radmila Smiljanić. Na Natpevavanju domaći horski ansambli iz Leskovca, Beograda, Kragujevca i Vrbasa.

Promovisanje i afirmacija stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, kao i domaćeg muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanje horske tradicije predstavljaju programski koncept festivala „Mokranjčevi dani“.

Ovaj Festival zbog prošlogodišnje nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom korona, po prvi put u svojoj tradiciji nije bio održan, pa je pred nama, sada, njegovo 55. izdanje.

Uoči početka muzičke svetkovine, selektorka dr Sonja Marinković prisetila se reči velikog znalca Mokranjčeve muzike, kompozitora i muzikologa Petra Bingulca, koji je na „Mokranjčevim danima“ besedio pre bezmalo četiri decenije, 1982. godine, da je „Mokranjac naš najzdravijii muzičar. Plodovi njegove zdrave muzike obilni su i jedri, a njen uticaj jača, sve više plodova nosi. Mokranjac je našoj slaboj i kržljavoj muzici doneo snage i zdravlja. Naša je sreća, ponavljamo, što je on odlučio da nam pruži samo ono što će nam biti korisno i plodonosno. Mokranjac se mudro ograničio, ne na ono što je najbolje umeo, nego na ono što je tadašnje društvo moglo da primi. I u tom stavu i u tom radu treba tražiti, i tu će se naći, njegov realizam, i u tome je zdravi – i veliki – Mokranjčev genij“.

Selektorka kaže da u ovim mudrim zapažanjima treba tražiti inspiraciju, onako kako je uvek, preispitujući svoj odnos prema rodonačelniku nacionalne škole, možemo naći u Mokranjčevom stvaralaštvu i radu.

„Mokranjčevi dani 2021. odvijaće se u znaku tog mokranjčevski shvaćenog zahteva za realizmom: uvažavati sve što donosi vreme u kojem živimo i pokazati šta su to prave, istinske vrednosti. U vremenu pandemije muzika je ugrožena, a posebno se to odnosi na horsko pevanje, jedan od stožernih stubova festivala. Posebno je zadovoljstvo što će ove godine Natpevavanje biti održano, svedočeći da su i u vreme svakovrsnih zabrana i ograničenja nađeni putevi da se pevači okupe i zajednički muziciraju. Publici i žiriju predstaviće se ansambli duge tradicije, poput hora „Mokranjac“ iz Beograda i leskovačkog „Branka“, kao i mladi ansambli iz Кragujevca i Vrbasa. Celovečernji koncert prirediće jedan od naših reprezentativnih ansambala, Hor „Sveti Stefan Dečanski“ pod upravom Tamare Adamov Petijević i muški vokalni ansambl „Sveti Serafim Sarovski“, koji vodi Božidar Crnjanski“, kaže dr Sonja Marinković, selektorka Festivala.

Ove godine festivalska publika moći će da uživa u umetničkim fotografijama Negotinca Dragoslava Ilića, ali i radovima sa poslednje dve Likovne kolonije „Eho muzike“ negotinskog Doma kulture, kao i izložbi koju o vajaru Milovanu Krstiću priređuju Narodni muzej iz Niša i Muzej Krajine iz Negotina. Milovan Krstić je, podsetimo, autor Mokranjčeve biste u centralnom gradskom parku.

„U svedenijem, kamernom obliku pozdravićemo i operske i baletske umetnike. Gostuje Operski studio FMU pod upravom Dragane Radaković, izvodeći Mocartovu operu „Tako čine sve“, čime se pridružujemo obeležavanju velikog Mocartovog jubileja, i baletski ansambl „Una Saga Serbika“, čije umeće je negotinska publika već imala priliku da upozna.“

Već tradicionalno, u porti Crkve Svete Trojice u Mokranju biće priređen program Niti tradicije inspirisan folklornom tematikom, uz učešće Kulturno-umetničkog društva „Stanko Paunović“ NIS Rafinerije nafte iz Pančeva, AKUD „Floričika“ iz Jabukovca, etno grupe „Grivna“ iz Kladova i domaćina, članova KUD-a „Mokranjac“ iz Mokranja.

„Programskoj izuzetnosti festivala doprinos će dati naši najznačajniji umetnici – violinista Stefan Milenković, koji nastupa uz pratnju Hilde Švan i svoj nastup posvećuje apoteozi igre, trubač Mladen Đorđević sa Ukijem Ovaskainenom, mladi vrsni violončelista Nemanja Stanković, gudački kvartet „Četiri gudača“ sa premijernim predstavljanjem redakcija partitura ranih kvarteta Miloja Milojevića. Na njihovim programima posebno mesto zauzima muzika srpskih kompozitora različitih generacija, što je takođe važna misija festivala“, ističe selektorka Festivala.

Uz seminar Dirigentsko hodočašće u okviru kojeg će na temu „Od tradicionalnog ka inovativnom“ predavači biti dirigenti dr Miloje Nikolić i dr Tamara Adamov Petijević, u okviru festivalskog programa biće upriličene promocije značajnih izdanja, naučne tribine posvećene istraživanju Mokranjčevog dela uz učešće dr Miradeta Zulića iz BiH i dr Nataše Crnjanski, a neće izostati ni koncerti na otvorenom „Klasika u 11“ na gradskom trgu.

„I ove godine na zatvaranju će nastupiti Simfonijski orkestar RTS sa maestrom Bojanom Suđićem izvodeći muziku posebne simbolike i značenja – Šostakovičevu „Кamernu simfoniju“ i Ščedrinovu „Кarmen svitu“. Negotin se tako ove godine upisuje na mapu gradova koji se vraćaju svojim tradicionalnim vrednostima i hrabro i sa verom organizuju muzičke događaje, slaveći ime svog velikog sunarodnika“, završava dr Sonja Marinković, selektorka festivala „Mokranjčevi dani“.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivalskog izdanja su Opština Negotin i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a podršku organizaciji već tradicionalno pružaju brojni sponzori, prijatelji Festivala.