Naslovna Politika Izbori 2022. Pozivi nepoznatim biračima i u Negotinu

Pozivi nepoznatim biračima i u Negotinu

2213
0

Poslednjih dana širom Srbije građani prijavljuju da su im na adrese na kojima žive stigli pozivi za glasanje i za ljude koje ne poznaju i kojima nikad nisu izdavali prostor za stanovanje.  

Na dve adrese u Prizrenskoj i Ulici 12. septembra građani su dobili obaveštenja za izbore za narodne poslanike i za predsednika Republike sa imenima sedmoro ljudi koji nikada nisu živeli kod njih u kući ili zgradi.

„Nama su se javile dve osobe koje su na svojim adresama dobili obaveštenja za birače koji nikada nisu tu stanovali, niti su im ikada za njih stigli pozivi za glasanje ranije. Uputili smo ih da sve prijave Opštinskoj upravi i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u Negotinu“, kaže Miloš Milošević, predsednik Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde.

U negotinskom SSP su pozvali građane da prijave “sumnjive” pozive, odnosno one koji su stigli osobama koje na tim adresama ne žive i ponudili im primere prijave za vlasnike objekata i profesionalne upravnike.

„Tokom izbornog dana obratićemo pažnju na kutijama da li će neko sa tih adresa glasati“, ističe Milošević.

U Posmatračkoj misiji CRTA pozvali su, takođe, građane da prijave svaki ovakav slučaj.

„U slučaju da se ispostavi da je neko prijavljen na vašoj adresi, a da vi niste znali za to, ne postoji mogućnost da tu osobu odjavite bez njenog pristanka. Međutim, možete da pokrenete proceduru za pasivizaciju adrese nepoznatog lica. Ovaj zahtev podnosi se lokalnoj policijskoj stanici i za to su potrebna sledeća dokumenta: vlasnički list ili ugovor o kupoprodaji kao dokaz vlasništva, očitana važeća lična karta, kopija dokumenta dobijenog od MUP-a u kome se nalazi informacija o licima prijavljenim na vašoj adresi”, navode u CRTI.

Oglasilo se i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je pozvalo vlasnike nepokretnosti u kojima su stizali pozivi za osobe nepoznate vlasnicima tih objekata da od Ministarstva unutrašnjih poslova zatraže proveru, odnosno, podatke o osobama prijavljenim na njihovoj adresi, jer se prijava prebivališta može izvršiti pre svega uz njihovu saglasnost, a takođe mogu pokrenuti i postupak za njihovu odjavu.

“I ovom prilikom MDULS ističe da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano, između ostalog, da se u Jedinstveni birački spisak upisuju lica koja imaju biračko pravo, a prema mestu njihovog prebivališta. Evidenciju o prebivalištu građana, u skladu sa zakonom, vodi nadležni organ, odnosno, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se Jedinstveni birački spisak, kao evidencija o biračima, na osnovu iste ažurira”, navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.