Naslovna Društvo Poziv za učešće u programu „Školski izbori“: Predsednička trka u srednjim školama

Poziv za učešće u programu „Školski izbori“: Predsednička trka u srednjim školama

238
0

Zaječarska inicijativa je nedavno raspisala pozive za učešće u svojim programima, među kojima je i program „Školski izbori“.

Kroz program „Školski izbori“ pruža se kompletna tehnička, mentorska i finansijsku podrška đačkim parlamentima da isplaniraju, pripreme i sprovedu školske izbore. Program je namenjen srednjim školama iz svih opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, kao i iz opština Svrljig, Aleksinac, Ćuprija i Paraćin.

„Kroz veoma zabavan proces, učenici i učenice srednjih škola će imati priliku da sakupljaju potpise za svoju kandidaturu, okupe svoje izborne timove, učestvuju na edukaciji o izborima i sprovedu prave kampanje u svojim školama. Kandidati i njihovi timovi će za svoje kampanje imati na raspolaganju sredstva na osnovu prethodno dostavljenog i odobrenog budžeta kampanje“, navode u Zaječarskoj inicijativi.

Cilj programa „Školski izbori“ je da se đačkim parlamentima srednjih škola omogući da svoje predsednike i predsednice izaberu kroz prave i direktne izbore! Školski izbori su veoma zabavan način da mladi uče o demokratiji, izborima i srodnim temama, kao i da im se jača poverenje u demokratske institucije i procese.

Zaječarska inicijativa je sa velikim uspehom organizovala školske izbore u nekoliko gradova, što ju je podstaklo da ovaj program unapredi i proširi. Slični programi se realizuju širom sveta. Mnoge zemlje danas koriste sličnu metodologiju kako bi povećale izlaznost mladih koji po prvi put glasaju na pravim izborima.

Zainteresovane organizacije mogu da pronađu sve informacije o ovom, ali i drugim konkursima  na internet stranici www.ziman.rs. Takođe, prijavljivanje se obavlja isključivo putem navedenog sajta, popunjavanjem on-line formulara.

Poslednji rok za prijave za „Školske izbore“ je 1. februar.

O prošlogodišnjim izborima u školama širom regiona snimljen je i kratki dokumentarni film, koji možete videti OVDE.