Naslovna Ekonomija Poziv preduzetnicima da se registruju elektronski

Poziv preduzetnicima da se registruju elektronski

244
0

Budući preduzetnici svoju delatnost od početka godine mogu da registruju i elektronskim putem u Agenciji za privredne registre (APR).

foto: Petar Jovanović

Kako u svom saopštenju navodi Vlada Srbije, elektronska registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave. Kako ističu nadležni to je i “najbrža i najjeftinija procedura osnivanja privrednih subjekata”.

Elektronsko rešenje o registraciji novog preduzetnika, potpisano kvalifikovanim elektronskim potpisom registratora koje je snabdeveno vremenskim žigom, Agencija dostavlja na e-mejl registrovanog preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca e-prijave.

Registracija elektronskim putem, ističu u Vladi, košta 1.000 dinara i može se, takođe, elektronski platiti komercijalnim platnim karticama.

Elektronska prijava se popunjava u aplikaciji eRegistracija osnivanje preduzetnika preko portala APR-a, (u odeljku Preduzetnik i odeljku eUsluge) gde su postavljena sva neophodna objašnjenja, korisnička i video uputstva.

„Uvođenje eRegistacije za preduzetnike dodatni je korak na putu digitalne transformaciji Srbije, kao strateškom prioritetu Vlade, jer digitalizacija donosi brži privredni i društveni razvoj, osigurava dobro upravljanje i transparentnost u radu državnih organa i službi“, navodi se u saopštenju Vlade .