Naslovna Hronika Požari na negotinskim njivama: Strništa gore na sve strane

Požari na negotinskim njivama: Strništa gore na sve strane

1008
0

U ravničarskog delu opštine prethodnih dana nekontrolisano se pale žetveni ostaci. Ekipe Vatrogasno-spasilačke jedinice Negotin zadnje tri nedelje gotovo su neprestano na terenu.

Apeli poljoprivrednih stručnjaka i vatrogasaca da se ne pale žetveni ostavi, nažalost, ni ovog septembra, nisu smanjili broj požara na njivama.

Sa svakom sezonom radova u poljoprivredi ratari uporno pale strništa. Posebno je ugrožen ravničarski deo opštine na potesu Kobišnica – Bukovče – Srbovo gde gori gotovo danonoćno, i gde su ekipe Vatrogasno-spasilačke jedinice Negotin dejstvovale i po više puta.

Gore njive i u ataru sela Rečka, Čubra, na potesu Prahovo-Radujevac, a sporadično i u drugim selima.

Zbog nemara ali i ne zaoravanja mesta koje se pali, često je ugrožena i imovina stanovnika, ali i šume, pa nadležni apeluju na poljoprivrednike, po ko zna koji put, da se ove ostave ove rđave navike, jer paljenje biljnih ostataka zemlji ne donosi nikakve koristi, a požar može da ugrozi živote i imovinu ljudi.

“Paljenje strništa je mera koja nema nikakav pozitivan efekat za zemljište, već samo utiče na njegovu degradaciju. Paljenjem se razvijaju visoke temperature, koje ubijaju korisne mikroorganizme zemljišta, kišne gliste i druge sitne životinje koje su važne za ravnotežu i stvaranje humusa. Paljenjem strništa se gubi značajan deo organske materije odnosno humusa, a takođe i sav azot. Tako da će naredna kultura biti uskraćena za ova dva veoma bitna osnovna parametra zemljišta”, kaže Vladimir Stanković, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Negotinu.

Paljenje strništa je i zakonom zabranjeno i povlači novčane kazne koje se za fizička lica kreću od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

“Poljoprivredni proizvođači koji pale svoja strništa mogu  pored novačnih kazni, dobiti i kaznu  pasivnog statusa svog poljoprivrednog gazdinstva. Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju podaci o vlasništvu, površini radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Ako je parcela upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) dodatno se podnosi inicijativa Upravi za trezor koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu. Tokom trajanja pasivnog statusa, poljoprivredno gazdinstvo ne može da ostvaruje podsticajna sredstva na koja bi imalo pravo po posebnim propisima”, podseća Vladimir Stanković i savetuje poljoprivrednim proizvođačima da umesto paljenja strništa na svojim njivama obave zaoravanje žetvenih ostataka.