Naslovna Hronika Požar na tromeđi Čubre, Rečke i Brestovca

Požar na tromeđi Čubre, Rečke i Brestovca

902
0

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Negotin gasili su danas veliki požar na tromeđi Čubre, Rečke i Brestovca, koji je, prema prvim procenama, zahvatio površinu od oko 300 hektara.

Požar je izbio negde oko 14 časova i vrlo brzo je zahvatio makiju i nisko rastinje, ali se tokom dana proširio i na livade i vinograde.

Ekipe Vatrogasno spasilačke jedinice Negotin sa tri vozila, odmah po pozivu, krenule su sa gašenjem rubnih delova potesa koji zahvata atare čak tri sela, Čubre, Rečke i delom Brestovca.

Kako javljaju meštani jedan vinograd je u potpunosti izgoreo, ali je znatna šteta pričinjena i na drugim imanjima. Pretpostavlja se da je uzrok požara nepažnja prilikom spaljivanja biljnih ostataka na njivama.

Samo brzom intervencijom vatrogasaca spašena su četiri salaša koje je vatra pretila da “proguta”. Požar je lokalizovan, ali će se pratiti i dalje, kako se zbog vetra vatra ne bi ponovo rasplamsala.

I pored brojnih apela, nažalost, praksa da se umesto zaoravanja problem strništa rešava paljenjem, nikako da se okonča.

Vatrogasci apeluju gotovo svakodnevno na meštane da ne pale strništa jer se požari teško kontrolišu i mogu da ugroze ne samo imovinu, već i živote ljudi. Paljenje strništa je i zakonom zabranjeno i povlači novčane kazne koje se za fizička lica kreću od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.