Naslovna Hronika Požar na Ciganskom groblju gasi više od 30 vatrogasaca

Požar na Ciganskom groblju gasi više od 30 vatrogasaca

1144
0

U opštini Negotin samo u martu vatrogasci su intervenisali 79 puta, a poslednjih dana su angažovani na velikom požaru u ataru tri negotinska sela.

Više od 30 vatrogasaca iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Bora, uz pripadnike Vatrogasno-spasilačke jedinice Negotin i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jabukovac gasi požar u atarima tri negotinska sela: Plavne, Vratne i Urovice.  Trenutno su angažovani u reonu između ovih sela i zaseoka zvanog Cigansko groblje.

Prvi požari su na ovom potesu evidentirani u petak i subotu, na brdu zvanom Pojana Lungu, koji zahvata Plavnu, Urovicu i Jabukovac, pa su negotinski i jabukovački vatrogasci od tada praktično non-stop na terenu.

Uzrok požara je, sasvim sigurno, nesavesno paljenje biljnih ostataka na njivama  i pored svakodnevnih apela poljoprivrednicima i meštanima da to ne čine.

Vatra se proširila sa njiva, na okolno nisko rastinje i suvu travu, a pored šuma, ugroženi su i obližnji salaši u zaseocima ova tri krajinska sela.

Zbog samog područja koje je brdsko-planinsko i koje obiluje makijom, niskim rastinjem i šumama, vatra se, zbog vetra proširila i na ostale atare u području Plavne, Urovice i susedne Vratne, u rejonu Cigansko groblje.

Do sada je izgorelo više hiljada hektara pod suvom travom i makijom, a zahvaćene su i šume i oranice. Srećom, žrtava nema, kao ni većih materijalnih šteta na objektima.