Naslovna Društvo COVID-19 Povratak u školske klupe u krajinske osnovne i srednje škole po modelima...

Povratak u školske klupe u krajinske osnovne i srednje škole po modelima Ministarstva prosvete

611
0

Škole će od 1. septembra biti otvorene i dostupne po unapred utvrđenom rasporedu od jutarnjih do večernjih sati. U toku su poslednje organizacione i higijenske pripreme pred povratak đaka u školske klupe.

Iako korona virusu nije odzvonilo, školsko zvono će 1. septembra označiti početak školske godine u Srbiji koje će u ogromnom broju, skoro 95 odsto, vratiti đake u školske klupe.

Školama su tokom avgusta ubrzano pristizali dopisi sa uputstvima i predloženim modelima kako i pod kojim uslovima vratiti đake u škole.

Dve gradske negotinske osnovne škole „Branko Radičević“ i „Vuk Karadžić“ organizovaće dvosmenski rad. Prepodnevni sati biće rezervisani za učenike od prvog do četvrtog razreda a, s obzirom da grupe ne mogu biti veće od 15 učenika, odeljenja će biti prepolovljena i na nastavu će dolaziti po rasporedu koji će škole objaviti.

Popodnevna nastava posle 13 sati rezervisana je za učenike od petog do osmog razreda. Učenici  neće menjati kabinete već će kao u razrednoj nastavi ostajati u jednoj učionici i slušati nastavu, a smenjivaće se nastavnici. Časovi za sve osnovce trajaće 30 minuta a između smena biće pojačane higijenske mere.

Osnovna škola „Vera Radosavljević“ organizovaće nastavu po drugačijem modelu shodno broju đaka i dobrim mogućnostima koje pruža škola s obzirom da sva tri hola imaju svoje posebne ulaze. U školu će svi učenici dolaziti u prepodnevnim satima pa će u njoj tako biti organizovan jednosmenski rad.

U seoskim školama naše opštine nastava će biti organozovana po Osnovnom modelu neposrednog rada sa većinom učenika i za razrednu i predmetnu nastavu. Ovim modelom škole su bile uslovljene prevozom učenika i nastavnika kao i velikim brojem prosvetnih radnika koji predaju u više škola naše opštine.

U svim osnovnim školama mali procenat roditelja izrazio je želju za onlajn nastavu, ali će i za takve učenike, koji se neće vraćati u školske klupe škole, pripremiti časove po uputstvima ministarstva.

Negotinske srednjoškolce, nakon duge pauze neposrednog rada u učionici, čekaju promene.

U Negotinskoj  gimnaziji zbog broja đaka radiće se u dve smene, dok će nastava u Tehničkoj  i Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić”  biti organizovana pre podne zahvaljujući praktičnom delu nastave jer će veliki broj učenika biti van učionice. Dok su u školi časovi će im trajati 30 minuta kao i za osnovce, a u učionici će biti maksimum 15 učenika.

Sve obrazovne ustanove u našoj opštini ovih dana informišu roditelje o prvom školskom danu, pravilima koje treba poštovati kada se dolazi u školu, na časovima i na odmorima.

Najmlađi đaci, prvaci, svoje učiteljice i učitelje upoznaće već u ponedeljak 31. avgusta.