Naslovna Društvo Povodom 195. rođendana OŠ  „Vuk Karadžić“ nagradila najbolje učenike

Povodom 195. rođendana OŠ  „Vuk Karadžić“ nagradila najbolje učenike

949
0

Protekla sedmica bila je u znaku obeležavanja 195. rođendana naše najstarije obrazovno vaspitne ustanove u opštini, Osnovne škole „Vuk Karadžić“.  Danas održana svečana sednica.

Kada je daleke 1824. godine sa radom počela građanska škola u Negotinu, bila je prva ne samo u Krajini, već i čitavoj istočnoj Srbiji.

U istorijskim čitankama je ostalo zabeleženo da su prvi učitelji bili Sima Živković i Petar Marković. Školu sa dva odeljenja Negotin ipak dobija tek 1834. godine nakon oslobođenja od Turaka i donošenja Ustava narodnih škola u Knjaževstvu Srbije, pa su sa 50 đaka u dva odeljenja  radili učitelji Živojin Krečki i Toma Babić.

Procvat Negotina, zahvaljujući ondašnjim zanatlijama i trgovcima kao i potreba za opismenjavanjem, omogućio je podizanje prve školske zgrade 1910. godine. I danas ovo zdanje predstavlja jednu od najlepših građevina u samom centru grada koje ima kulturnu i istorijsku vrednost.

„Naša škola je od tada do danas, već 195 godina svetionik pismenosti, znanja, obrazovno-vaspitnog rada, svetionik koji je pomogao generacijama učenika u njihovim prvim koracima na putu školovanja i odrastanja. Ponosimo se tradicijom dugom skoro dva veka, rezultatima  prošlih generacija, ali za naše učenike  sadašnjost i budućnost škole su isto tako važni kao i slavna prošlost“, naglasio je u svom obraćanju učenicima, kolegama i mnogobrojnim gostima iz kulturnog i javnog života našeg grada Dejan Kojčinović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ koja slavi veliki jubilej.

U našoj najstarijoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi posebno su ponosni na velike uspehe koje učenici postižu na svim nivoima takmičenja, a ove godine su se sa republičkih smotri, takmičenja i konkursa vratili sa 21 nagradom. Današnja svečanost bila je prilika da se najuspešniji učenici i njihovi mentori pohvale i nagrade za postignute rezultate i rad.

Nagrade se danas uručene i zaposlenima u ovoj školi koji beleže jubileje u svojoj karijeri.

Probranim tačkama sa sinoćnje svečane akademije, učenici i nastavnici su zaokružili svečarske dane škole koja je obeležila svoj 195. rođendan, najavljujući još veći jubijlej koji im predstoji – dva veka obrazovanja u Krajini.

Čestitamo učenicima, zaposlenima i prosvetnim radnicima koji danas obeležavaju i  Dan prosvetnih radnika Srbije.