Naslovna Društvo COVID-19 Povećan broj pregleda u negotinskoj kovid ambulanti

Povećan broj pregleda u negotinskoj kovid ambulanti

1843
0

Poslednjih dana u Negotinu povećan je broj pacijenata koji dolaze u kovid ambulantu. U oktobru se prosečno javljalo do desetak osoba, a sada je broj onih sa simptomima respiratornih infekcija duplo veći.

Negotinska kovid ambulanta otvorena je svakodnevno za pacijente od 7 do 20 časova, a vikendom i praznicima od 9 do 17 časova. Nakon tog vremena pacijenti koji imaju respiratorne tegobe, povišenu temperaturu i druge simptome primaju se u Službi hitne medicinske pomoći.

Pacijente pregledaju lekari, radi se krvna slika i rendgen pluća, ali i serološki test. Kod svih pacijenata sa simptomima radi se PCR testiranje bez obzira na rezultat serološkog testa. Uzorkovanja se u kovid ambulanti vrše do 11 sati nakon čega se brisevi šalju u Zavod za javno zdravlje „Timok“, a odatle u referentnu laboratoriju.

“Pacijentima koji pokažu simptome respiratorne infekcije i sa povišenom telesnom temperaturom istog dana se rade laboratorijske analize, rendgenski snimak pluća, pregled pneumoftiziologa. Prema tome se odlučuje da li je za hospitalizaciju na Grudnom odeljenju ili je za kućno lečenje”, ističe dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Pacijenti koji su na kućnom lečenju javljaju se na sledeće brojeve telefona ukoliko dođe do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja:

  • Кovid ambulanta (od 7 do 20 časova) 062/88 58 110.
  • Hitna služba ( od 20 do 7 časova) 546-951 ili 542-951, lokal 10-10.
  • Jasmina Simonovski, glavna sestra Službe za zaštitu zdravlja odraslog stanovništva – 063/70 20 782.
  • Dr Jasmina Živanović, načelnik Službe za zaštitu zdravlja odraslog stanovništva – 062 80 65 746.

Poslednjih dana, međutim u kovid ambulantu dolazi veći broj pacijenata nego što je to bio slučaj u oktobru kada je lekarsku pomoć tražilo prosečno desetak pacijenata. Početkom novembra broj onih sa respiratornim infekcijama se sukcesivno povećavao.

Samo u ponedeljak lekarsku pomoć su potražila 22 pacijenta uglavnom sa težom kliničkom slikom, u utorak ih je bilo 23.

Za pacijente hospitalizovane na Grudnom odeljenju iz resornog Ministarstva zdravlja obezbeđen je novi mobilni rendgen aparat koji će biti smešten upravo na ovom odeljenju, proglašenom za narandžastu zonu u kojoj se oboleli hospitalizuju do dobijanja pozitivnog rezultata na prisustvo virusa korona, a oni sa težom kliničkom slikom transportuju u tercijarnu ustanovu.