Naslovna Društvo COVID-19 Povećan broj dece sa respiratornim infekcijama

Povećan broj dece sa respiratornim infekcijama

1235
0

U pedijatrijskoj i kovid ambulanti za odrasle raste broj pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija i povišenom temperaturom.

Broj dece koja se poslednjih dana javljaju na pregled u pedijatrijsku kovid ambulantu raste. I dok je prošle nedelje prosečno beleženo oko 50 pregleda, samo tokom jučerašnjeg dana lekari u pedijatrijskoj kovid ambulanti pregledali su 85 deteta i mladih do 18 godina, od kojih je testiranjem prisustvo virusa korona potvrđeno kod njih šestoro.

Većina njih, saznajemo u školskom dispanzeru, dolazi sa povišenom telesnom temperaturom, simptomima respiratorne infekcije, curenjem nosa, ali se sporadično javljaju i deca sa simptomima stomačnog virusa i povraćanjem.

Imajući u vidu da sa brojem povećanih pregleda dece, raste i zabrinutost roditelja oko daljeg praćenja nastave, podsećamo na nedavno objašnjenje Branka Ružića, ministra prosvete:

“Ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja iz grupe i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje ići će na deset dana onlajn nastave.”

Inače, u opštini Negotin trenutno se beleži 205 aktivnih slučajeva kovida.

I tokom protekla 24 časa, prema informacijama iz Zdravstvenog centra Negotin, broj potvrđenih pozitivnih pacijenata je dvocifren. Od 59 obrađenih testova, virus korona registrovan je kod 13 pacijenata i to kod pet muškaraca, od kojih najmlađi ima 11, a najstariji 78 godina i osam žena, starosti od 47 do 79 godina.

U kovid ambulanti negotinskog Zdravstvenog centra obavljeno je ukupno 64 pregleda, od kojih se 47 pacijenata prvi put javilo lekaru sa nekim od simptoma virusne infekcije.

Od ukupno 23 pacijenta sa upalom pluća koji su se leče na kovid odeljenjima u Negotinu, na kiseoniku je njih 17.

U prethodnom danu hospitalizovana su još četiri pacijenta, a na dalje lečenje u kruševačku kovid bolnicu prebačen je 23-godišnjak sa težom kliničkom slikom.