Naslovna Društvo Potpisani ugovori za unapređenje energetske efikasnosti: Negotinu osam miliona dinara

Potpisani ugovori za unapređenje energetske efikasnosti: Negotinu osam miliona dinara

462
0

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije potpisala je u Aranhđelovcu sa predstavnicima 151 lokalne samouprave ugovore o dodeli sredstava za unapređenje energetske efikasnosti.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, u okviru nacionalnog programa, uloženo je četiri milijarde dinara. Ovaj program će se realizovati u 151 opštini i gradu, među kojima su i Negotin, ali i svi gradovi i opštine Borskog i Zaječarskog okruga.

„Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Zorana Mihajlović u Aranđelovcu.

U okviru ovog projekta opština Negotin, zajedno sa Ministarstvom za rudarstvo i energetiku za ove namene ima na raspolaganju ukupno 16 miliona dinara, Majdanpek 24, Bor, Zaječar i Knjaževac po 20, Kladovo i Sokobanja po osam, a Boljevac 2,5 miliona dinara. Po 50 odsto sredstava izdvojeno je iz gradskih i opštinskih kasa, a drugu polovinu daje ministarstvo.

„Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države“, poručila je ministarka rudarstva i energetike.