Naslovna Ekonomija Potpisan ugovor  za izvođenje radova na rekonstrukciji brodske prevodnice „Đerdap dva“

Potpisan ugovor  za izvođenje radova na rekonstrukciji brodske prevodnice „Đerdap dva“

1010
0

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je sa Joanom Gišeom, iz konzorcijuma „DSD Noell GmbH“ ugovor za  izvođenje radova na rekonstrukciji brodske prevodnice „Đerdap dva“ kod Negotina.

Radovi na rekonstrukciji brodske prevodnice  hidroelektrane „Đerdap dva“ , koji će omogućiti efikasan sistem prevođenja plovila uz značajno manji broj i trajanje nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe , koštaće, istakao je ministar Momirović, 29 miliona evra, od kojih je 60 odsto sredstava iz kredita Evropske investicione banke, dok se preostalih 40 odsto finansira iz CEF fonda.

„Rad ove prevodnice danas karakteriše nepouzdanost i sve veći troškovi održavanja. Kao posledica toga, povećava se učestalost zatvaranja prevodnice zbog otklanjanja kvarova, a prosečno vreme čekanja za plovila je sve duže. Ukoliko ne bi sproveli ovaj projekat to bi dovelo do učestalijih zatvaranja brodske prevodnice „Đerdap dva“ na srpskoj strani reke, što bi stvorilo dodatni pritisak na prevodnicu na rumunskoj strani reke. To bi onda rezultiralo daljim povećanje vremena čekanja za brodove i negativnim efektima po vodni transport na Dunavu u celoj Evropi“, rekao je ministar Momirović.

Jednokomorna brodska prevodnica na Hidroelektrani „Đerdap dva“ puštena je u rad 1994. Do danas je obavila 44.344 prevođenja  sa 182.153 plovila koja su prevozila  skoro 122,7 miliona tona robe.

„Zajedno sa našim partnerima “Goša montaža” i “Hidrotan” realizujemo ovaj veoma važan projekat za Srbiju, ali i za  celu Evropu, pogotovu zbog navigacije na Dunavu koji je i jedan od najvažnijih plovnih puteva u Evropi. Ovaj projekat, takođe, utiče i na smanjenje emisije ugljen  dioksida. Učestvovali smo i u prvom projektu, na radovima na “Đerdapu jedan”, koji su od strane svih učesnika, realizatora i krajnjih korisnika učinjeno veoma profesionalno i uvereni smo da ćemo i ovaj projekat biti veoma uspešan“, rekao je Joan Giše.

Radovi na rekonstrukciji brodske prevodnice na drugoj đerdapskoj elektrani počeće za mesec dana, najavio je ministar.

„Ovo je projekat koji je značajan ne samo za našu opštinu i našu zemlju već i za celu Evropu, jer će se ovom investicijom dalje razvijati i potencijali ovog kraja“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ugovoriti i radove na rekonstrukciji Luke Prahovo, koja je posebno značajna za borski rudarski basen i hemijsku industriju „Eliksir“ u Prahovu. Ministar je najavio da će uskoro biti ugovoren i početak radova na vađenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata.

„Ovaj projekat omogućiće da plovni put i na ovom delu Dunava ispunjava propisane gabarita, s obzirom da potopljeni brodovi sužavaju plovni put sa propisanih 180 metara na svega 90 metara“, dodao je Momirović.