Naslovna Ekonomija Potpisan ugovor o izgradnji prvog postrojenja za proizvodnju kristalnog MAP-a u Srbiji

Potpisan ugovor o izgradnji prvog postrojenja za proizvodnju kristalnog MAP-a u Srbiji

2372
0

Kompanija “Eliksir Grupa”potpisala je sa nemačkom grupacijom “K+S” ugovor o strateškoj saradnji.

Ugovor „Eliksir Grupe“ i nemačke grupacije “K+S” odnosi se na izgradnju nove savremene fabrike za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva Mono-amonijum fosfat (MAP), prve te vrste u Srbiji, kapaciteta od 50.000 tona godišnje.

Fabrika će se graditi  u Prahovu u okviru industrijskog kompleksa „Eliksir Prahovo“, gde je već obezbeđeno snabdevanje fosfornom kiselinom, koja je ključna sirovina za ovaj proizvod.

„Kristalni mono-amonijum fosfat (MAP) je visoko-koncentrovano vodorastvorljivo đubrivo koje sadrži 12% azota i 61% fosfora, u obliku vodorastvorljivih kristala. Koristi se u savremenoj voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji i primenjuje kroz fertigacione sisteme „kap po kap“. Biljke na ovaj način efikasno usvajaju hranljive elemente, čime se postižu veći prinosi i bolji kvalitet poljoprivrednih proizvoda u svakoj fazi rasta. U poslednje vreme, kristalni MAP sve veću primenu i tražnju ima i kao sirovina u drugim industrijskim granama“, navode u „Eliksir Grupi“.

Ovim ugovorom je “Eliksir Grupa” preuzela obavezu izgradnje nove fabrike sa svim skladišnim i infrastrukturnim kapacitetima, dok će kompanija “K+S”distribuirati proizvod kroz svoju globalnu distributivnu mrežu sa fokusom na tržišta u Evropi, Istočnoj Evropi i Indiji. Vrednost investicije je 35 miliona evra.

Inženjerski radovi su već počeli, a građevinski radovi se očekuju na proleće 2024. Početak proizvodnje i dostupnost prvih količina kristalnog MAP-a iz nove fabrike u Prahovu očekuje se početkom 2026. godine.

Predstavnici „K+S“ kompanije u poseti kompaniji „Elixir Group“

Ovaj važan proizvod će kompaniju „Eliksir Prahovo“ staviti na mapu evropskih proizvođača kristalnog đubriva, izuzetno važnog proizvoda u modernoj poljoprivredi.

„U svetu se proizvodi oko 1.5 milion tona kristalnog MAP-a godišnje, većim delom u Kini. Vertikalno integrisana proizvodnja u Srbiji će biti veoma konkurentna, kako sa kvalitetom, tako i sa cenom, imajući u vidu značajno niže troškove transporta do evropskih destinacija. “K+S” Grupa je najveći evropski proizvođač kalijuma i jedan od najznačajnijih u svetu. Međunarodno orijentisana kompanija iz Nemačke sa proizvodnim lokacijama u Evropi i Severnoj Americi broji više od 11.000 zaposlenih širom sveta.  Ovo strateški važno partnertstvo zasnovano na ciljevima savremene i održive poljoprivrede, omogućiće da “Eliksir Grupa”i “K+S”Grupa kao lideri u proizvodnji kalijuma i fosfora, prošire svoje poslovanje i u ovom segmentu agrobiznisa“.