Naslovna Ekonomija Potpisan sporazum o adaptaciji brodske prevodnice HE „Đerdap dva”

Potpisan sporazum o adaptaciji brodske prevodnice HE „Đerdap dva”

1036
0

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i „Elektroprivreda Srbije” potpisali su sporazum o adaptaciji brodske prevodnice na Hidroenergetskom plovidbenom sistemu „Đerdap dva”.

Protokol o saradnji na realizaciji projekta adaptacije brodske prevodnice HE „Đerdap dva“ potpisali su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i Milorad Grčić, direktor EPS-a.

Iako je ova brodska prevodnica puštena u rad 1994. osim redovnih remontnih radova, ozbiljnija rekonstrukcija do danas nije  urađena. Od početka rada kroz brodsku prevodnicu na Kusjaku obavljeno je 40.700 prevođenja. Kroz nju je prošlo 167.105 plovila i preko 111 miliona tona robe.

„Rekonstrukcija ove i prevodnice na HE „Đerdap jedan“, vrednosno iznosi 60 miliona evra. EPS će biti zadužen za dokumentaciju, ministarstvo koje vodim biće investitor, a kada se sve završi prenećemo sva prava na EPS“, rekla je Zorana Mihajlović koja je sa saradnicima obišla prevodnicu i kontrolni toranj na drugoj đerdapskoj elektrani.

Na  drugoj đerdapskoj elektrani u narednom periodu biće rekonstruisano svih 10 hidroagregata, čime će biti povećani instalisani proizvodni kapaciteti za 50 megavata.

„Prevodnica koja će biti obnovlјena znači novi život, isto kao što novi život znači to što ćemo u narednih 10 godina, a trudimo se da to bude i manje, uraditi kapitalni remont svih 10 hidroagregata ovde na „Đerdapu 2”. Time ćemo povećati instalisani proizvodni kapacitet za 50 megavata. Kad završimo kompletnu rekonstrukciju imaćemo 320 megavata instalisane snage najčistije i najjeftinije, zelene energije“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Rekonstrukcijom prevodnice na HE „Đerdap dva” dobiće se efikasan sistem prevođenja plovila uz značajno manji broj i trajanje nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe.

Troškovi održavanja biće 30 odsto manji nego sada, a biće i veća bezbednost rada brodske prevodnice. Takođe, energetska efikasnost opreme povećaće se za 50 odsto.​

“Kad smo već u ovom kraju da kažem i to će doći do proširenja kapaciteta Luke Prahovo. Procene su da će ulaganje u Luku Prahovo biti preko 10 miliona evra. Luka je izuzetno i strateški i infrastrukturno važna za ovaj deo Srbije i za celu našu zemlju”, rekla je Zorana Mihajlović.