Naslovna Društvo COVID-19 Poštovanje preporučenih mera u borbi protiv kovida-19 na biračkim mestima

Poštovanje preporučenih mera u borbi protiv kovida-19 na biračkim mestima

509
0

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 preporučio je  mere koje će se primenjivati danas na svim biračkim mestima.  Zaštitne maske obavezne za birače i članove biračkih odbora.

Pandemije korona virusa u Srbiji još uvek traje, pa su iz Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 pred današnji izborni dan stigla uputstva i preporučene mere koje će se primenjivati na svih 8.368 biračkih mesta u Republici.

Biračima se preporučuje nošenje zaštitne maske a za one koji ih ne poseduju obezbeđene su na ulazu biračkog mesta.

Obavezno je poštovanje fizičke distance između birača kao i sa članovima biračkog odbora od najmanje jednog metra. Birači maske skidaju privremeno samo prilikom utvrđivanja indentiteta.

Pored zaštitinih maski članovi biračkih odbora na današnjim izborima nose i rukavice i u obavezi su da ispoštuju međusobnu  fizičku distancu od jednog metra, a pojedinačni kontakti ne smeju trajati duže od 15 minuta.

Poverenici biračkog odbora koji budu sprovodili glasanje van biračkog mesta u obavezi su da nose masku i rukavice i da iste obezbede i ponude licima koje na ovaj način glasaju.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 preporučio je često provetravanje prostorijama  tokom glasanja, bez korišćenja veštačke ventilacije.

U slučaju gužve članovi biračkog odbora moraju obezbediti prostor za čekanje  u redu ispred prostorije u kojoj se odvija glasanje.