Naslovna Politika Izbori 2022. Posmatrači i na izborima u Negotinu

Posmatrači i na izborima u Negotinu

611
0

Za praćenje izbornog procesa 3. aprila na teritoriji opštine Negotin akreditovane su četiri organizacije koje se bave monitoringom izbora.

Detalj sa parlamentarnih izbora 2020.

Posmatračka misija Crta posmatraće predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore 3. aprila sa preko 3.000 posmatrača, duplo više nego na izborima 2020. godine, a obučenih po najvišim međunarodnim standardima.

Crta će izveštavati sa 950 biračkih mesta, na osnovu dva slučajna uzorka, od kojih sa 500 biračkih mesta u svim gradovima i opštinama Srbije.

“Posmatračka misija Crte pratiće 3. aprila, na izborni dan, predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore i o kvalitetu procesa glasanja, izlaznosti, kao i o proceni rezultata na njima izveštavati javnost. Tokom izbornog dana Posmatračka misije Crte održaće nekoliko redovnih konferencija za medije na kojima će informisati javnost o izlaznosti, procesu glasanja i dešavanjima na biračkim mestima”, saznaje NG Portal u Crti.

Međunarodna posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) imaće na izborima 3. aprila više od 250 posmatrača širom Srbije, pa i u Negotinu.

“Nedavno su nas posetili dugoročni posmatrači ODIHR misije za posmatranje predsedničkih i parlamentarnih izbora sa kojima smo razgovarali o funkcionerskoj kampanji, proteklim lokalnim izborima, medijskoj zastupljenosti, funkcionisanju Izborne komisije, radu opštinskog parlamenta. Predstavnici ove misije imaće posmatrače izbora u našoj opštini”, kaže Slađan Mihajlović, šef izbornog štaba koalicije “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Izborne procese pratiće i Centar za slobodne izbore i demokratiju CeSid koji će u opštini Negotin imati posmatrače na četiri biračka mesta.

“Pratićemo izbore na biračkom mestu u Naselju Veljko Vlahović, u Plavni, Didićima u Malajnici i Bukovču”, navode u Cesidu.

Predsedničke i parlamentarne izbore posmatraće i Evropska mreža organizacija za monitoring izbora (ENEMO) sa timom od deset dugoročnih posmatrača koji će pratiti situaciju sa izbornim uslovima pre samog održavanja glasanja i obići više glasačkih mesta na sam dan izbora.