Naslovna Društvo Posledice nevremena u opštini Negotin

Posledice nevremena u opštini Negotin

1620
0

Posledice pljuska koji je juče poslepodne pogodio opštinu Negotin još su vidljive. Pojedine parcele su pod vodom, pšenica je pretrpela štetu, a zabeleženo je i više ispada iz sistema elektroenergetske mreže.

Jak pljusak kojem je prethodila jaka grmljavina koje je juče poslepodne pogodilo Negotin i okolinu prouzrokovalo je u pojedinim delovima opštine ozbiljne probleme. Brojne saobraćajnice su bile skoro potpuno potopljene, a u pojedinim delovima grada saobraćaj se odvijao otežano.

Zbog jake kiše u dvorištu stare negotinske crkve palo je drvo lipe na poštanske kablove, zbog čega su njihove usluge fiksne telefonije i interneta bile onemogućene. Drvo je oštetilo i dva spomenika i deo crkvene ograde.

Na području Zelene pijace izgoreo je osigurač na visokom naponu zbog čega potrošači u ovom naselju i Dobropoljskoj ulici struju nisu imali četiri i po sata. I na Trafo stanici Učiteljska izgoreo je osigurač na niskom naponu, a zabeleženo je i više manjih ispada na području distribucije Negotin.

Trenutno električnu energiju zbog planiranih radova na desetokilovoltnom izvodu Metriš nemaju potrošači u Metrišu i Brestovcu.

Zbog nevremena je više protivgradnih stanica dejstvovalo a u toku je i dalje praćenje situacije.

Dejstvovale su i protivgradne stanice u okruženju, u susednoj Rumuniji, pa je zbog vetra protivgradna raketa pala u dvorište jednog od domaćinstava u Kobišnici, srećom bez posledica po ukućane i objekte.

Kiša je prouzrokovala i ozbiljne štete na usevima, čiji će se se stepen oštećenja tek utvrditi. Brojne parcele su još uvek pod vodom, a na mnogim njivama je poleglo žito, što će, veruju nadležni, uzeti danak rodu.

Prema podacima sa glavne negotinske Meteorološke stanice na području Negotina palo je 24,7 litara kiše po metru kvadratnom, što je iznad proseka. Udari vetra, međutim, kretali su se do devet metara u sekundi i nisu zabeleženi oni olujne jačine.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje  da će tokom poslepodneva u većem delu naše zemlje i dalje biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju vremenske nepogode sa gradom i većom količinom padavina za kratak vremenski period, kao i kratkotrajno jakim i olujnim vetrom u zoni padavina.

„Do kraja ove i u prvoj polovini sledeće sedmice nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom.  Lokalno se očekuju vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, ponegde i više“, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.