Naslovna Društvo Posle više od jednog veka počeli su radovi na rekonstrukciji i konzervaciji...

Posle više od jednog veka počeli su radovi na rekonstrukciji i konzervaciji ikonostasa Crkve Svete Trojice

810
0

Posle 118 godina počela je prva faza rekonstrukcije i konzervacije deset ikona na ikonostasu Crkve Svete Trojice. Dva miliona dinara, za završetak radova, obezbedila lokalna samouprava.

Ikone na ikonostasu potiču iz 1901. godine i nikada do sada nisu restaurirane

Izgradnja Crkve Svete Trojice u Negotinu trajala je pune četiri godine. Počela je 8. maja 1872. godine a završena je 1876. godine kada je i osvećena.

Ikonostas, jednobrodne građevine sa naglašenim ulaznim portalima, živopisan je tek 1901. godine, a ikone su radili akademski slikar Stevan Todorović i njegova supruga Poleksija.

Nakon 118 godina, sa blagoslovom Episkopa timočkog Gospodina Ilariona, započeti su radovi na konzervaciji i restauraciji ikonostasa koji zauzima skoro 60 kvadratnih metara.

Ikone su  pre više od jednog veka slikane na lanenom platnu uljanim bojama. U prvoj fazi biće restaurirano i konzervirano šest, na kojima su naslikani događaji iz Starog zaveta i četiri ikone na kojima su prikazane Novozavetne ličnosti i scene:  Isus Hristos – sin Božiji, Bogorodica, Sveti Jovan Krstitelj i silazak Svetog duha.

Za radove na ikonostasu zaduženi su mr Branka Janković Knežević i Negotinac mr Darko Đorđević

U prvoj fazi, deset ikona sa ikonostasa hrama Svete Trojice, restauriraće ugledni i istaknuti slikar-konzervator,  mr Branka Janković Knežević, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je radila na svim značajnim manastirima Vojvodine, a u Timočkoj eparhiji je svoje znanje i umeće pokazala u Manastiru Suvodol i hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kobišnici.

Druga faza rekonstrukcije i konzervacije nepokretnog dela ikonostasa hrama Svete Trojice počeće u martu. Čišćenje, retuš oštećenja i zaštitno lakiranje radiće mr Darko Đorđević, dugogodišnji vajar-konzervator galerije Matice srpske, rodom Negotinac. Radovi na ikonostasu hrama biće, kako je najavljeno, završeni do septembra.

Freske su poprilično potamnele od dima s obzirom da su se u hramu decenijama palile sveće

Konzervatorsko-restauratorske radove, u vrednosti od dva miliona dinara, finasiraće lokalna samouprava Negotin.

„Rekonstrukcija negotinskog ikonostasa poduhvat je koji zahteva izuzetno velika novčana sredstva. Crkvene opštine Negotin je iskreno blagodarna gospodinu predsedniku opštine koji je razumeo važnost ovog dela i svesrdno doprineo da u ovoj jubilarnoj godini, kada slavimo osam vekova autokefalnosti naše pomesne Crkve, lepota i sjaj ikonostasa negotisnke Saborne crkve posvećene Svetoj Trojici, bude naše uzdarje Gospodu i našim slavnim precima“, istakao je jerej Marko Pajčin, starešina hrama Svete Trojice.

Neophodna je i restauracija fresaka, ali i poda i sanacija oštećenja u ovom hramu

Obnavljanje i zaštita ikonostasa hrama negotinskog samo je prvi korak u restauraciji i konzervaciji fresaka i saniranje oštećenja koja postoje u unutrašnjem i spoljašnjem delu Crkve Sveta Trojica.

Finansijska sredstava za završetak svih radova su velika, pa je pomoć Krajinaca u zemlji i dijaspori neophodna.

„Svi ljudi dobre volje koji bi želeli da pomognu dalju obnovu hrama, prema svojim mogućnostima, svoja sredstva mogu da uplate na žiro račun našeg hrama, broj 200-2362240101922-81, otvorenog u Poštanskoj štedionici“, dodaje starešina negotinskog sabornog hrama.