Naslovna Društvo Posle dve decenije ponovo će se oglasiti zvonik u Smedovcu

Posle dve decenije ponovo će se oglasiti zvonik u Smedovcu

684
0

Posle više od dve decenije ponovo će se, zahvaljujući sredstvima Evropske unije iz projekta „EU za turizam i kulturno nasleđe“, u Smedovcu kod Negotina oglasiti zvono koje je čitav vek obaveštavalo meštane o raznim važnim događajima.

Foto: Nikola Barbutov

Projekat vredan 38.000 evra predviđa rekonstrukciju zvonika smedovačke crkve kao i restauraciju zvona iz 1872. godine, koje je dar kneza Milana Obrenovića meštanima ovog vinogradarskog sela koje čuva tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture.

„Zvono je u svoje vreme služilo za obaveštavanje građana. Različiti tonaliteti su bili za sahrane, za pomene umrlima, u ratna vremena da se nešto sprema,“ kaže Dragan Nikolić, meštanin Smedovca.

Zvono je 1872. godine poklonio Smedovcu knez Milan Obrenović; Foto: Nikola Barbutov

Radovi na zvoniku su započeti, a zvono se nalazi u Beogradu na stručnoj reparaciji. Posle reparacije i dok čeka povratak u Smedovac, zvono će biti izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu.

„Evropska unija ulaže mnogo u zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji. Ne samo u monumentalne objekte, već i u ovakve male spomenike, važne za lokalne zajednice. Ovaj projekat radimo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i sve što se obnavlja je autentično, iz 19. veka“, navodi Aleksander Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Zvonik i zvono nisu u fukciji već dve decenije; Foto: Nikola Barbutov

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja sprovodi ovaj projekat Evropske unije, rekonstrukcijom zvonika i restauracijom zvona u Smedovcu pokazuje brigu i razumevanje za očuvanje spomenika i tradicije u malim sredinama.

Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansira Evropska unija, sufinansira Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi GIZ rekonstruisana je i tvrđava Fetislam u Kladovu. Projekat predviđa i izgradnju Centra za posetioce na arheološkom lokalitetu rimske carske palate Feliks Romulijana, arheološke radove u tvrđavi Golubački grad i uvođenje komunalne infrastrukture u Rajačkim pivnicama.