Naslovna Društvo Poskupljenje goriva: Kazne zbog protesta?!

Poskupljenje goriva: Kazne zbog protesta?!

596
0

Četvrti dan protesta u Negotinu, na nadvožnjaku na Bukovskoj petlji, protekao je u znaku nešto manjeg odziva građana.

Jučerašnji protest je, doduše, i najkraće trajao, jer je okupljenim vozačima, kako ističu, policija rekla da će biti kažnjeni za blokade.

To isto je juče i danas u više navrata ponovio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekavši  da „time što zaustavljaju vozila u saobraćajnim trakama” građani čine prekršaj zakona, za koje su propisane novčane kazne.

On je dodao da je “nemoguća priča da je organizacija protesta zbog cene goriva bez političke pozadine”.

“Tamo gde bude zakonskih prekršaja pisaće se prekršajne kazne. Zakon o javnom okupljanju predviđa kaznu u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara za vozače koji zaustave ili parkiraju vozilo na autoputu u saobraćajnoj traci, a 10.000 do 20.000 dinara za one koji u zaustavnoj traci parkiraju vozilo na autoputu. Zakon predviđa fiksnu kaznu od 5.000 dinara za vozače koji na ostalim putevima nepropisno parkiraju vozilo, dok je za one koji ne postupaju po naredbi policajca da uklone to vozilo propisana novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara, zabrana upotrebe vozila u trajanju od tri meseca i šest kaznenih poena”, rekao je ministar Stefanović.

Građani okupljeni oko Fejsbuk grupa koje pozivaju na protest zbog povećanja cena goriva, međutim, ističu da protest nema političkih konotacija, a da je “pretnja kaznama novo zastrašivanje građana od strane vladajućeg režima”.

Inače, u Negotinu, prvog dana protestnih okupljanja građana je bilo i najviše onih koji su svoje četvorotočkaše nezadovoljni najnovijim povećanjem cena goriva zaustavili na raskrsnici ulica Generala Gambete i Đure Salaja.

Do osipanja je došlo već tokom vikenda, što zbog kontradiktornih stavova u drugim gradovima da se protesti odlože do ponedeljka, što zbog želje da se sa blokadama ne prekida.

Negotinci su, ipak, u subotu i nedelju, protest „preselili“ na Bukovsku pretnju gde su jednočasovnim blokadama kolovoza iskazali svoje nezadovoljstvo.