Naslovna Društvo COVID-19 Popis stanovništva odložen za šest meseci

Popis stanovništva odložen za šest meseci

498
0

Popis stanovništa Srbije čiji je terenski deo bio planiran za april 2021. godine, zbog epidemiološke situacije odložen je za šest meseci pa je novi termin u oktobru, navodi se odluci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Odluka o odlaganju Popisa stanovništva doneta je zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja, kako je istaknuto, može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju popisa 2021, kao najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja.

„Bazirajući se na rezultatima sveobuhvatne analize i procene rizika, Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19 , koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, sprovođenje ovog najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja odloži za šest meseci, odnosno da se terenska realizacija popisa umesto u aprilu sprovede u oktobru 2021. godine“, objavio je Republički zavod za statistiku.

Popis podrazumeva direktan kontakt kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu, tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima.

Najrizičnije aktivnosti su, navode u Republičkom zavodu za statistiku, selekcija i obuka oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače i terensko prikupljanje podataka kada 15.000 popisivača treba da izađe na teren i da u roku od mesec dana obiđe svako domaćinstvo i da popiše kompletno stanovništvo, uključujući i osobe smeštene u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studente i učenike u domovima i internatima, migrante u prihvatnim centrima i druge kategorije stanovništva u kolektivnom smeštaju koje su u većem riziku od zaražavanja.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021, navodi RZS, neminovno nameće potrebu da se Popis poljoprivrede, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu.