Naslovna Društvo Popis 2022: Počela obuka kandidata za instruktore za opštine Negotin, Kladovo i...

Popis 2022: Počela obuka kandidata za instruktore za opštine Negotin, Kladovo i Majdanpek

903
0

Danas je u Negotinskoj gimnaziji počela obuka kandidata za instruktore koji će biti angažovani na predstojećem popisu stanovništva, domaćinstva i stanova na teritoriji opština Negotin, Kladovo i Majdanpek.

Petodnevnu obuku 33 kandidata za instruktore iz opština Negotin, Kladovo i Majdanpek sprovodiće do petka 29. jula koordinatori predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstva i stanova iz Republičkog zavoda za statistiku, odeljenja statistike u Zaječaru.

Kandidati za instruktore, od kojih 16 za teritoriju opštine Negotin, 10 iz opštine Kladovo i sedam iz opštine Majdanpek, tokom obuke će morati da savladaju metodologiju popisa i rad u aplikacijama za prikupljanje podataka i monitoring, da sprovedu petodnevnu obuku kandidata za popisivače i da na teritoriji za koju su zaduženi prate tok popisivanja, kontrolišu rad popisivača koji su im dodeljeni, daju im potrebna uputstva i pomažu im u radu i rešavanju spornih situacija tokom popisivanja.

“Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina. Obično se sprovodi na početku svake nove decenije, pa je tako u Srbiji trebalo da bude sproveden 2021, ali je, kao i u većini zemalja, odložen zbog epidemije kovida”, kaže Slaviša Ćirić, načelnik Odeljenja statistike u Zaječaru.

Popis stanovništa trajaće od 1. do 31. oktobra i za potrebe ovog velikog posla na nivou cele Srbije biće angažovano 15.000 popisivača i oko 2.500 instruktora.

“Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu. Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou”, navodi Ćirić.

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku u toku je prijavljivanje kandidata za popisivače koje traje do 5. avgusta do 20 časova, popunjavanjem elektronske prijave.

 “Specifičnost popisa ove godine je da će prvi put biti elektronski upitnici, umesto papirnih. Metod sprovođenja popisa će i dalje biti tradicionalan, od vrata do vrata, gde će popisivači prvo od građana prikupiti podatke a zatim ih uneti elektronski. Podaci će se koristiti isključivo u statističke svrhe. Popis sprovodi Republički zavod za statistiku i odgovoran je za zaštitu podataka”, kaže Slaviša Ćirić, načelnik Odeljenja statistike u Zaječaru.

Obuka budućih instruktora počela je danas i u Zaječaru za kandidate iz Zaječara i opštine Knjaževac, dok će od 1. do 5. avgusta biti organizovana u Boru za kandidate iz ovog grada i opština Sokobanja i Boljevac.