Naslovna Društvo COVID-19 Pomen preminulim zdravstvenim radnicima ispred zgrade Vlade Srbije

Pomen preminulim zdravstvenim radnicima ispred zgrade Vlade Srbije

611
0

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije paljenjem sveća i polaganjem cveća priredio je danas pomen lekarima i zdravstvenim radnicima preminulim tokom pandemije korona virusa.

Foto: Čuvari/ke vatre

Sindikat lekara i farmaceuta naveo je imena 105 preminulih lekara, stomatologa, farmaceuta i biohemičara, među kojima i trojicu negotinskih lekara, dr Slavišu Nestorovića, dr Slobodana Kazakovića i dr Vojislava Magdića.

„Da se nijedno ime ne zaboravi, da nijedna žrtva ne bude uzaludna, a da oni koji su odgovorni za to što imamo ovoliki broj preminulih, građana Srbije prvenstveno, a potom i zdravstvenih radnika, jednog dana odgovaraju za svoja loša činjenja ili nečinjenja tokom ove epidemije“, rekao je Rade Panić, predsednik sindikata i dodao da se ne zna tačan broj preminulih medicinskih sestara i tehničara, pomoćnih radnika, bolničara.

Sindikat lekara i farmaceuta zatražio je od nadležnih da se porodicama zdravstvenih radnika koji su tokom pandemije preminuli na radnom mestu dodele nacionalne penzije, da se oboljevanje zdravstvenih radnika od kovida-19 klasifikuje profesionalnom bolešću zdravstvenih radnika, da se strogo poštuju pravila o radu u kovid jedinicama, kao i da se za stalno zaposle svi angažovani u vreme epidemije.

Među zahtevima je i formiranje radnog tela pri Ministarstvu zdravlja, koje bi se bavilo utvrđivanjem uzroka i razloga velike smrtnosti među lekarima i zdravstvenim radnicima pri čemu bi sindikat trebalo da bude ravnopravni pregovarač.