Naslovna Društvo Poljoprivrednici u Krajini radove nastavljaju kad vreme dozvoli

Poljoprivrednici u Krajini radove nastavljaju kad vreme dozvoli

200
0

Kiša je u Negotinskoj krajini prekinula sve radove u poljoprivredi od berbe grožđa i jabuka do jesenje setve.

Na teritoriji negotinske opštine, ove jeseni zasejano je tek oko 10 odsto od ukupno planiranih blizu 16.000 hektara. Nastavak radova na ovim poslovima, kažu stručnjaci, neće biti moguć u narednih nedelju dana.

“Do sada je zasejano najviše pšenice i to na površini od 510 hektara, zasejano je i oko 150 hektara raži, 200 ječma, ovas na oko 80, tritikale na 250, lucerka na 200 i ostalo krmno bilje na oko stotinu hektara”, kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Negotin i savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo za Borski okrug.

Samo tokom prošlog vikenda izmereno je 50 litara padavina po metru kvadratnom, pa će nastavak poljoprivrednih radova u Negotinskoj krajini, zavisiti od vremenskih prilika.

„Optimalni rok za ovogodišnju jesenju sezonu počeo je 5. oktobra, pa su poljoprivrednici imali tek nekoliko dana da počnu sa setvom ozimog ječma, koji se prvi seje. U opštinama Borskog okruga planirano je da se ove jeseni zaseje 3.801 hektar ječma, 2.623 hektara ovsa i 23.208 hektara ozime pšenice, koja je i najzastupljenija kultura. Seju se i tritikale, lucerka, raž i ostala strna žita“, kaže Vladica Stefanović, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi u Negotinu.

Stručnjaci ističu da se najbolji rezultati postižu primenom deklarisanog semena, ali i punom primenom agrotehničkih mera.

„Primena pune agrotehnike, ali i kontrola plodnosti zemljišta od značaja je za proizvodnju strnih žita, posebno u ovakvim godinama, kada je i najizraženiji uticaj klimatskih promena. Zato je očuvanje i povećanje plodnosti zemljišta kroz pravilnu upotrebu mineralnih i organskih hraniva od velikog značaja. Da bi se u zemljište unela odgovarajuća količina mineralnih i organskih đubriva, neophodno je zemljište uzorkovati za agrohemijsku analizu“, dodaje Vladica Stefanović.

Jesenjom setvom u negotinskoj opštini planirano je oko 12.000 hektara pod pšenicom, ozimi ječam na oko 1.300, po 500 hektara za ozime tritikale i ovas, 200 za raž i do stotinu hektara za ostala strna žita.

Setva uljanom repicom ove jeseni nije predviđena, saznajemo u PSSS Negotin, a povrćem bi trebalo da se zaseje oko 50 hektara i to uglavnom ozimim jesenjim lukom, 700 hektara krmnim i ostalim biljem, 200 lucerkom i još toliko ostalim kulturama.