Naslovna Društvo Poljoprivredna škola „Rajko Bosnić“ obeležava 131. godišnjicu postojanja

Poljoprivredna škola „Rajko Bosnić“ obeležava 131. godišnjicu postojanja

550
0

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“, nizom aktivnosti, proslavlja 131. godišnjicu postojanja.

Osnovana 1891. godine, ukazom kralja Aleksandra Prvog Obrenovića kao Škola za vinodelje i voćarstvo u Bukovu, Poljoprivredna škola sa domom učenika “Rajko Bosnić” izrasla je u regionalni centar za obrazovanje stručnih kadrova u veterini, poljoprivredi, prehrambenoj industriji…

Danas ova škola obrazuje đake za četiri zanimanja: veterinarski i poljoprivredni tehničar, operater u prehrambenoj industriji i pekar, a od jeseni će dobiti dva nova smera u dulnoj nastavi, vinar-vinogradar i izrađivač hemijskih proizvoda.

Nije slučajno Bukovo odabrano da bude lokacija za vinodeljsko – ratarsku školu. Da bude baš tu odabrali su krajinski vinogradari, okupljeni u Кrajinskoj vinogradarskoj zadruzi, i to sa razlogom, jer je Bukovo centar krajinskog vinogorja. Na zakupljenom zemljištu Manastira Bukovo škola se odmah pročula po voćarstvu, školujući u to vreme najbolje srpske kalemare, a zatim i po ratarstvu, povrtarstvu, stočarstvu naravno,  vinogradarstvu.

Pročula se u decenijama koje su usledile i po po ekonomiji, a najviše po crnoj tamjanici, autohtonoj sorti koja se do danas sačuvala na ovim prostorima, po vinu koje, ističu sa ponosom, miriše na ljubav i tradiciju. Pročula se i po Dobrici Ćosiću koji je ovu školu pohađao, ali i po svojim đacima, kolektivu i Rajku Bosniću, učeniku ove škole iz Drvara i narodnom heroju, po kojem škola nosi ime.

“Danas je Poljoprivredna škola ustanova koja ide u korak sa vremenom, ispunjava zahteve novog vremena i nove tehnologije. Izuzetan uspeh generacija Bukovaca, kompetentan nastavni kadar sa profesorima koji predstavljaju spoj iskustva, ambicije, usavršavanja i mladosti, kao i sposoban menadžment sa vizijom budućeg razvoja škole, pravi je recept za uspeh i trajanje, tako da se naša škola može pohvaliti odobrenim različitim obrazovnim profilima za upis u narednu školsku godinu: poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, vinar- vinogradar i izrađivač hemijskih proizvoda, kao i i mnogobrojnim nagradama i priznanjima. Nekadašnji učenici naše škole su vrsni stručnjaci i uspešni poslovni i porodični ljudi. I  svi oni, gde god bili,  nose u srcu svoju školu, isto onako kako ih pamti i čuvena škola u Bukovu na krajnjem istoku Srbije”, sa ponosom ističu u Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić”.

Otvaranje izložbe fotografija Dragana Blagojevića u Zaječaru; Foto: PŠ „Rajko Bosnić“

U periodu između dva dana škole Bukovci su opravdali poverenje svojih nastavnika i okitili se brojnim medaljama i nagradama na takmičenjima. Nedavno su briljirali na 13. Domijadi  jugoistočnog regiona koja je održana u Knjaževcu i Nišu, organizovali brojna sportska takmičenja.

Ženska fudbalska selekcija ove škole, takođe se okitila nagradama. Đaci su se takmičili i u drugim sportskim disciplinama i bili jednako uspešni, ali i u onim za koje se školuju i pripremaju za život.

U Radul-begovom konaku u Zaječaru pripređena je  izložba fotografija Poljoprivredne škole Bukovo, prve Vinogradarsko – voćarske škole u Srbiji, čiji je autor Dragan Blagojević, agronom i nekadašnji učenik škole.

Organizovani i sportski susreti đaka; Foto: PŠ „Rajko Bosnić“

Povodom 131. rođendana škole priređena je i svečana akademija, a pred zaposlenima su i brojne promocije i Dani otvorenih vrata koje u susret upisnom roku organizuju narednih sedmica.

“Škola danas ima učenika u 11 odeljenja. U domu imamo 73 deteta iz naše, ali i Tehničke, Umetničke škole i Negotinske gimnazije.  Od naredne godine smo u sistemu dualnog obrazovanja sa kompanijom “Eliksir” u Prahovu i osposobljavaćemo učenike za profil izrađivača hemijskih proizvoda  u trogodišnjem trajanju, a za Vinariju “Matalj” i Vinariju Manastira Bukovo obrazovaćemo vinare-vinogradare na profilu u četvorogodišnjem trajanju”, kaže Sanežana Đorđević, direktorka Poljoprivredne škole sa domom učenika “Rajko Bosnić”.

Učenicima i zaposlenima čestitamo Dan škole!