Naslovna Društvo Poljoprivredna škola od jeseni bez farmaceutskih i prehrambenih tehničara: Kome smeta jaka...

Poljoprivredna škola od jeseni bez farmaceutskih i prehrambenih tehničara: Kome smeta jaka regionalna škola?

1272
0

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“, sudeći po odluci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkoj razvoja, ostaće u novoj školskoj godini bez dva četvorogodišnja smera, a dobiće trogodišnje za koji đaci nisu pokazali interesovanje.

Škola na Bukovu, koja pored nastavnih kabineta ima i svoju ekonomiju, laboratoriju, ali i internat za smeštaj učenika, u novoj školskoj godini neće upisati buduće prehrambene i tehničare za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, za koje unazad pet godina vlada veliko interesovanje učenika.

Na zaprepašćenje zaposlenih škola je obaveštena da nema upisa u ova dva odeljenja, od kojih onaj za industrijsku farmaceutsku tehnologiju beleži toliko interesovanje da može da upiše i duplo više đaka.

Uz to su, ovim dopisom stavljeni pred svršen čin, jer praktično nisu ni imali mogućnost da izaberu smerove.

“Nejasni su kriterijumi odobravanja smerova u stručnim školama, jer se smer sa velikim brojem učenika zatvara. Čiji je to interes da se deca iz manjih gradova upute na dalje školovanje van svog grada i kome smeta jaka regionalna negotinska skola”, kaže direktor Radomir Zlatanović.

Umesto smerova za kojima i inače vlada veliko interesovanje dece, posebno za farmakološku tehologiju, Poljoprivredna škola će dobiti trogodišnje kombinovano odeljenje sa po 15 budućih pekara i mesara.

Zanimljivo je, međutim, da su ovi smerovi bili u ponudi i pre par godina, ali da je na njima za pekare još i bilo interesovanja, a za mesare se prijavio svega jedan učenik.

Valja imati na umu da su trogodišnja zanimanja potrebna za one koji imaju manji broj bodova, ali se u Poljoprivrednoj školi pitaju, zašto se na uštrb tih smerova gase ona za dobre đake.

“Ako se zatvara odeljenje jer nema dece, zašto se onda zatvorilo odeljenje sa 30 učenika”, pita se Radomir Zlatanović, direktor Poljoprivredne škole.

Gašenje odeljenja sa sobom povlači i manji broj časova ili čak i proglašenje tehnoloških viškova za nastavnike koji su na tim smerovima predavali, ali i smanjuje broj đaka u školi koja već u prvom upisnom roku godinama popunjava skoro sva predviđena mesta.

Poljoprivredna škola na Bukovu je decenijama regionalna, a trenutno je pohađa oko 400 učenika iz skoro cele istočne Srbije.

Njeni đaci, osim što steknu znanja da se i samostalno bave poljoprivredom, rado nastavljaju i školovanje, a mnogi su od njih su postigli i zapažene rezultate na republičkim i ostalim takmičenjima.