Naslovna Društvo Poljoprivredna škola od jeseni bez farmaceutskih i prehrambenih tehničara: Kome smeta jaka...

Poljoprivredna škola od jeseni bez farmaceutskih i prehrambenih tehničara: Kome smeta jaka regionalna škola?

1108
3

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“, sudeći po odluci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkoj razvoja, ostaće u novoj školskoj godini bez dva četvorogodišnja smera, a dobiće trogodišnje za koji đaci nisu pokazali interesovanje.

Škola na Bukovu, koja pored nastavnih kabineta ima i svoju ekonomiju, laboratoriju, ali i internat za smeštaj učenika, u novoj školskoj godini neće upisati buduće prehrambene i tehničare za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, za koje unazad pet godina vlada veliko interesovanje učenika.

Na zaprepašćenje zaposlenih škola je obaveštena da nema upisa u ova dva odeljenja, od kojih onaj za industrijsku farmaceutsku tehnologiju beleži toliko interesovanje da može da upiše i duplo više đaka.

Uz to su, ovim dopisom stavljeni pred svršen čin, jer praktično nisu ni imali mogućnost da izaberu smerove.

“Nejasni su kriterijumi odobravanja smerova u stručnim školama, jer se smer sa velikim brojem učenika zatvara. Čiji je to interes da se deca iz manjih gradova upute na dalje školovanje van svog grada i kome smeta jaka regionalna negotinska skola”, kaže direktor Radomir Zlatanović.

Umesto smerova za kojima i inače vlada veliko interesovanje dece, posebno za farmakološku tehologiju, Poljoprivredna škola će dobiti trogodišnje kombinovano odeljenje sa po 15 budućih pekara i mesara.

Zanimljivo je, međutim, da su ovi smerovi bili u ponudi i pre par godina, ali da je na njima za pekare još i bilo interesovanja, a za mesare se prijavio svega jedan učenik.

Valja imati na umu da su trogodišnja zanimanja potrebna za one koji imaju manji broj bodova, ali se u Poljoprivrednoj školi pitaju, zašto se na uštrb tih smerova gase ona za dobre đake.

“Ako se zatvara odeljenje jer nema dece, zašto se onda zatvorilo odeljenje sa 30 učenika”, pita se Radomir Zlatanović, direktor Poljoprivredne škole.

Gašenje odeljenja sa sobom povlači i manji broj časova ili čak i proglašenje tehnoloških viškova za nastavnike koji su na tim smerovima predavali, ali i smanjuje broj đaka u školi koja već u prvom upisnom roku godinama popunjava skoro sva predviđena mesta.

Poljoprivredna škola na Bukovu je decenijama regionalna, a trenutno je pohađa oko 400 učenika iz skoro cele istočne Srbije.

Njeni đaci, osim što steknu znanja da se i samostalno bave poljoprivredom, rado nastavljaju i školovanje, a mnogi su od njih su postigli i zapažene rezultate na republičkim i ostalim takmičenjima.

3 KOMENTARA

 1. Baš mi je žao! Ja sam pokrenula taj smer” tehničar za farmaceutsku tehnologiju” ! Apelujem na nadležne da se obrate i obrazlože zašto je to potrebno i nadasve bitno! Zadržati mlade i pridobiti nove jedini je spas za Negotin! Pokrenite se ljudi, sve zavisi od direktora i njegovog angažovanja ka Ministarstvu!

 2. Član Veća za obrazovanje u opštini je nastavnik iz Tehničke škole, a predsednik opštine je bivši direktor gimnazije.
  Mislim da je svima jasno, Tehnička škola je dobila jedno novo odelenje kao i Negotinska gimnazija.
  Zato je Bukovo moralo da izgubi dva odelenja.
  Žalosno je da tako dobra škola Bukoovo izgubi a da jedna Tehnička koje je pred zatvaranjem dobije odelenje.

 3. Velika bruka i sramota za celu opstinu Negotin. Jos jedan pokazatelj da čelnici opstine ne vode racuna o svojoj deci vec iskljucivo o licnim pozicijama.
  Svojim stavovima rasteruje i ovo malo dece sto imamo iz grada , jer nece deca na silu u skole koji oni forsiraju.
  Necuveno da jedna lokalna samouprava ne cini bas nista za jednu takvu skolu kao sto je cuvena Poljoprivredna skola.
  Ljudi, zatvorice nam i grad sa ovakvom politikom.
  Sada je Poljoprivredna skola a sutra ….?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.