Naslovna Društvo Policijski sindikalni pokret: Rešiti problem prekovremenog rada policijaca

Policijski sindikalni pokret: Rešiti problem prekovremenog rada policijaca

340
0

Policijski sindikalni pokret (PSP) čestita građanima 1.maj, ali podseća da je ovaj praznik ustanovljen u “čast sindikalaca koji su životom platili višemesečno agitovanje za postavljenim uslovima tadašnjim kapitalistima”, odavno izgubio pravi smisao.

“Kod nas, u Srbiji, nažalost, takva sindikalna združena afirmacija i uopšte svest radnika nije ni približna tom nivou. Izostaje hrabrost, odlučnost kod radnika, a pre svega izostaje iskrenost kod sindikalnih vođa”, podsećaju u Policijskom sindikalnom pokretu.

Članovi PSP smatraju da nije dovoljna simbolična šetnja, kakve priređuju pojedini sindikati, čestitke i uranci, niti revijalna rezimiranja „do sada postignutih rezultata i postavljenih ciljeva“, jer se policajci danas bore za elementarna prava, kao što je plaćanje ostvarenog prekovremenog rada pripadnicima Interventne jedinice (IJP) Policijske uprave Bor.

Da ima pomaka kod ovog problema na koji PSP ukazuje već godinu dana, pokazao je i jučerašnji sastanak sa načelnikom PU Bor Branislavom Stojadinovićem, koji je, ističe Igor Đurđević, predsednik Policijskog sindikalnog pokreta pokazao “izraženo interesovanje za konačno rešavanje konkretne problematike”.

“Dogovoreno je da se do kraja obračunskog perioda za dodatke na platu, izdaju nalozi za ostvareni prekovremeni rad pripadnicima IJP iz svih organizacionih jedinica PU Bor i to za konkretna dva angažovanja, 5. i 14.aprila. Na primeru pripadnika IJP iz Policijske stanice Negotin utvrđeno je angažovanje, u oba slučaja, u trajanju oko 20 časova, gde je ostvaren prekovremeni rad u trajanju do 8 sati, odnosno zbirno za ceo mesec do 16 sati za one pripadnike koji su u oba slučaja angažovani.  Po istom principu naknadno će se ustanoviti i ostvarena satnica pripadnika IJP iz ostalih organizacionih jedinica u Kladovu, Majdanpeku i Boru). Time bi se izbeglo umanjenje predstojeće isplate mesečne plate. Takođe je dogovoreno da će se na dalje sprovoditi takva (ispravna) praksa”, kaže Igor Đurđević, predsednik Policijskog sindikalnog pokreta.