Naslovna Hronika Policija: Građani ne šaljite lične podatke SMS porukama

Policija: Građani ne šaljite lične podatke SMS porukama

1061
0

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da prijave ukoliko su dobili SMS poruku u kojoj se traže lični i bankarski podaci.

U poslednjih nekoliko dana jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se od njih traži da dostave lične podatke, jedinstveni matični broj građana, broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke.

Policija je pozvala građane koji su dobili takve ili slične SMS poruke u vezi sa isplatama penzija da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala na imejl adresu [email protected] ili preko Udruženja banaka Republike Srbije.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozoravaju javnost na to da je reč o prevari i apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Udruženje banaka Srbije, kao i poslovne banke u Republici Srbiji, obavestili su klijente da će ih u kontekstu isplate penzija kontaktirati, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka, ali da u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, preduzelo je sve mere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih dela.