Naslovna Društvo COVID-19 Polaganjem venaca na spomenik Hajduk Veljku obeležen 12. maj Dan opštine Negotin

Polaganjem venaca na spomenik Hajduk Veljku obeležen 12. maj Dan opštine Negotin

477
0

Lokalna samouprava je danas polaganjem venaca na Spomenik Hajduk Veljku na mestu njegove pogibije obeležila 12. maj Dan opštine Negotin.

U spomen na 12. maj 1833. kada su Кrajina s Кljučem, Crna Reka, Aleksinac s Ražnjem i Paraćinom, Jadar i Rađevina, deo Starog Vlaha i Кruševačka nahija prisjedinjeni tadašnjoj Kneževini Srbiji, čime su i ti krajevi konačno oslobođeni turskog feudalizma.

Kako se ovaj Dan opštine obeležava u uslovima pandemije virusa korona ovoga puta izostale su svečana sednica, dodela majskih nagrada i priznanja, Majske svečanosti.

Dan opštine Negotin obeležen je polaganjem venaca na spomenik Hajduk Veljku iz 1892. godine, podignutog prema projektu arhitekte Jovana Ilkića sa medaljonom sa likom Hajduk Veljka, rad vajara Đorđa Jovanovića.

“Pandemija kovida-19 je zaustavila svet i podsetila nas da ništa nije dragocenije od zdravlja i života koji nema cenu. Ovogodišnje tradicionalne Majske svečanosti su izostale, ali je ovo prilika da se zahvalim svima na pokazanoj odgovornosti, solidarnosti i zajedništvu u teškim danima borbe protiv virusa korona. Zahvalnost upućujem kolektivima i pojedincima koji su u prošloj godini ostvarili dobre rezultatre, učinili nas ponosnim i stvorili šansu za postizanje novih pobeda i uspeha”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin koji je sa svojim zamenikom Bogdanom Gugićem položio venac na Spomenik Hajduk Veljku.

Počast legendarnom braniocu Negotina u ime Skupštine opštine Negotin odali su i mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin i Goran Jovanović, zamenik predsednika SO Negotin.

“Dan opštine obeležavamo skromno odajući počast Hajduk Veljku koji je tragično nastradao braneći Negotin 1813. Nadam se da ćemo naredni 12. maj obeležiti tradicionalnom dodelom priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. Mi smo između dva praznika naše opštine održali sedam sednica lokalnog parlamenta, osmu, zakazanu za 19. mart smo odložili zbog uvođenja vanrednih mera. Na ovim zasedanjima smo usvojili 77 akata iz domena i nadležnosti jedinice lokalne samoupština, od kojih su najznačajnije usvajanje Poslovnika, odluka o budžetu, Statut i mnoge druge”, kaže mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.