Naslovna Društvo Pola veka Osnovne škole „12. septembar“

Pola veka Osnovne škole „12. septembar“

691
0

Osnovna škola „12. septembar“ bogatim kulturnim programom obeležila pola veka postojanja i rada u Todorčetovom konaku.

U osnovnoj školi „12. septembar“ danas se po inkluzivnom programu obrazuje 28 učenika u matičnoj školi u Negotinu i šest u izdvojenom odeljenju u Kladovu.

Škola koja je pružala podršku učiteljima i nastavnicima u radu sa decom sa poteškoća u radu, sa radom je počela u OŠ „Vuk Karadžić“, da bi na inicijativu ondašnje opštinske vlasti, škola zvanično počela da radi u aprilu 1968. godine pod nazivom Specijalna škola u prostorijama u kojima se i danas nalazi.

„I naša škola, kao i sve ostale obrazovne institucije, susretala se proteklih decenija sa reformama. Danas je naša škola jedina koja, od kada je uvedena, sprovodi inkluziju kroz nastavu. I danas smo podrška ostalim osnovnim školama, jer logoped naše škole radi sa učenicima koja imaju, naročito, poteškoća u govoru. Veliku podršku u radu nam pruža lokalna samouprava, kao i Dom „Stanko Paunović“, istakla je Snežana Marković, direktorka škole.

Razredna i predmetna nastava se za sada, dodaje direktorka škole, realizuje u zadovoljavajućim uslovima. Pored kabineta, u školi postoje i prostorije za rad defektologa i logopeda.

„Nedostaje nam fiskulturna sala, a ovaj problem ćemo, nadamo se u narednom periodu rešiti uz podršku lokalne samouprave“.

Današnju svečanost, pet decenija postojanja i rada, pored učenika škole „12. septembar“ obogatili su svojim nastupima i učenici tri gradske osnovne škole, kao i Dečiji hor „Vivak“.

Mnogobrojni gosti, saradnici i prijatelji ove obrazovne ustanove bili su u prilici da pogledaju izložbu dečijih radova, kao i izložbu istorijata škole u galeriji Muzeja Hajduk Veljka Petrovića, koji je ovom prilikom otvorio svoj prostor i pružio podršku u obeležavanju ovog značajnog jubileja.