Naslovna Kultura Pokrenuta inicijativa za osnivanje Zadužine Adama Puslojića

Pokrenuta inicijativa za osnivanje Zadužine Adama Puslojića

729
0

U maloj sali Gradske uprave u Zaječaru danas je održan  sastanak Inicijativnog odbora za formiranje Zadužbine-fondacije koja će nositi ime Adama Puslojića.

Sedište Zadužbine Adama Puslojića, rečeno je danas na prvom sastanku Inicijativnog odbora, koji je održan u Zaječaru, biće u njegovoj rodnoj kući, Galeriji „Darodavac“ u Кobišnici.

Za predsednika Inicijativnog odbora imenovan je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, inače kum Adama Puslojića, jednog od najznačajnijih pesnika ovoga podneblja u drugoj polovini 20. i prvoj polovini 21. veka, saopštila je Marija Puslojić, ćerka pesnika.

“Iza Adama je ostalo mnogo toga i ova zadužbina je samo delić onoga po čemu će ga sadašnje i buduće generacija pamtiti, a to je i svrha postojanja svakog čoveka, da ostavi što više iza sebe”, rekao je Boško Ničić i dodao da ga za Puslojića vezuje i prijateljstvo koje je počelo pre skoro pola veka.

Ničić je najavio da će uskoro u ulici Ljube Nešića, pored naselja “Kraljevica”, biti napravljen park “Tri pegaza” u kojem će biti postavljene biste Adama Puslojića, Tomislava Tome Mijovića i Radislava Raše Trkulje, a ulice koje vode do ovog trga poneće njihova imena.

“Sve su to delići slagalice zahvalnosti ljudima koji su mnogo učinili za kulturu Timočke Krajine,”naglasio je Ničić i istakao da bi pored grada Zaječara i opštine Negotin Zadužbinu Adama Puslojića trebalo da podrži i grad Bor, kao i ostale timočke opštine. Ovu inicijativu je podržalo i Udruženje književnika Srbije, ali i rumunska ambasada, s obzirom na to da je Puslojić bio počasni član Rumunske akademije nauka i umetnosti.

U Inicijativnom odboru za formiranje Zadužbine-fondacije koja će nositi ime Adama Puslojića  su i Vladimir Đuričić, direktor Ustanove “Zoran Radmilović”, Tatjana Panić, član Opštinskog veća  Opštine Negotin, direktorke negotinske biblioteke „Dositej Novaković“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Suzana Sirotović i Jovanka Stefanović Stanojević, Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” iz Kladova, mr Daniela Pejčić, novinarka Vanja Čolić.

Članovi Inicijativnog odbora su  i književnici i prijatelji Adama Puslojića iz Negotina i Beograda: Vlasta Mladenović, Dragoljub Firulović, Radomir Roko Andrić, Vidak Maslovarić, Bratislav Bata Milanović, Višeslav Živanović, kao i vajar Nedim Hadžiahmetović.