Naslovna Društvo Pokrenuta inicijativa da se obnovi igralište za decu u negotinskoj Ulici Srbe...

Pokrenuta inicijativa da se obnovi igralište za decu u negotinskoj Ulici Srbe Jovanovića

558
0

Da deca sve manje vremena provode igrajući se u prirodi, a sve više su naklonjeni kompjuterima odavno upozoravaju brojni stručnjaci. Kada je Negotin u pitanju izbora gotovo i da nema jer je prostora za igru sve manje. Može li to da se promeni?

Foto: Dragan Veljković

Stručnjaci odavno upozoravaju na rizike koje donosi tehnologija jer deca sve više vremena provode uz kompjuter umesto u igranju na vazduhu. Iako je činjenica da se sve veći broj mališana vezuje za računare, stoji i da bi se, možda, i igrali u parku kada bi imali čime.

Nažalost, igralište u gradskom parku, ali i igralište u naselju Veljko Vlahović sve češće su na „udaru“ huligana, ono u naselju Cvećara nikada nije ni zaživelo, a zbog opasnosti da se neko na takvom mestu povredu, iz parka su uklonjene sve ruinirane sprave.

Raduju akcije koje se periodično sprovode, kao letos na gradskom stadionu kada su sindikati komunalnog preduzeća i policije ofarbali i uredili igrališne sprave, ali u Negotinu postoji još nekoliko mesta na kojima su nekadašnja igrališta prepuštena zubu vremena.

Foto: Dragan Veljković

Jedno od takvih je i igralište u Ulici Srbe Jovanovića, na takozvanom atomskom skloništu kod lamela, koje godinama niko ne održava.

“Dečije igralište je pretvoreno u ruinu, zapušteno je i sve na njemu je uništeno. Godinama se ništa nije sređivalo, niti ulagalo na tom dečijem igralištu, pa iz tog razloga ovo igralište liči, blago rečeno, na Černobilj. Nekada su tu bile ljuljaške, vrteška, tobogan, klackalice i još mnogo toga što bi trebalo da ima jedno normalno igralište. Danas tu nema ničega”, kaže Dragan Veljković, jedan od stanara i otac dvogodišnje devojčice.

On je pokrenuo inicijativu da se ovo igralište obnovi na zadovoljstvo najmlađih koji žive u tom delu grada navodeći da je to i osnovno pravo i dece i njihovih roditelja. Veljković ističe da sve to može da se uradi i zajedničkim snagama, a o svojoj inicijativi, kaže, obavestiće i nadležne iz lokalne samouprave.

“U ovom naselju još uvek ima porodičnih ljudi sa manjom ili većom decom i svi mi zaslužujemo da nam deca rastu i igraju se kao što smo se i mi igrali, ali ni sami nismo svesni koliko nam malo treba da nam deca budu mnogo srećnija”, ističe Veljković.