Naslovna Kultura „Pokondirena tikva“ stiže u Negotin

„Pokondirena tikva“ stiže u Negotin

646
0

Zaječarsko Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ igraće 1. oktobra od 20 sati na sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ pozorišnu predstavu „Pokondirena tikva“.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Ovu i danas aktuelnu komediju Jovana Sterije Popovića, koja je i deo školske lektire za učenike sedmog razreda osnovnih škola, adaptirala je i režirala Olivera Viktorović Đurašković, a na repertoaru pozorišta Timočke Krajine nalazi se od aprila ove godine.

„Pokondirena tikva“ napisana je daleke 1830. godine, ali je objavljena tek 1838. godine nakon prerade. Na pozorišnoj sceni u Beogradu prvi put je izvedena pre 179 godina.

Ludujući za „noblesom“, Fema, glavna junakinja predstave, nastoji da pobegne iz svog opančarskog sveta i da se probije u više društvene krugove.

„Ona je zapravo žrtva svoje ambicije da pobegne iz realnosti i da iz korena promeni život“, kaže rediteljka predstave Olivera Viktorović Đurašković.

Uloge u novoj predstavi zaječarskog teatra tumače: Nataša Petrović, Olivera Viktorović Đurašković, Ivana Bartunjek, Miloš Tanasković, Branislav Mijatović, Predrag Grbić, Gabrijel Bećarević i Aleksandra Manasijević.

Cena ulaznice za predstavu u Negotinu je 300 dinara, a prodaju se radnim danima na biletarnici Doma kulture „Stevan Mokranjac“ od 9 do 13 i od 17 do 19 sati i u subotu od 8 do 13 sati.