Naslovna Hronika Pojačana kontrola traktora

Pojačana kontrola traktora

703
0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i Uprave saobraćajne policije započeli su pojačanu kontrolu traktora i vozača traktora.

U cilju povećanja bezbednosti saobraćaja, u narednom periodu vršiće se pojačana kontrolu traktora i vozača traktora u saobraćaju na putu, sa posebnim akcentom na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Kako navode u MUP-u od početka ove godine, na putevima u Srbiji dogodile su se 22 saobraćajne nezgode sa učešćem traktora, a analize pokazuju da su 18 saobraćajnih nezgoda izazvali vozači traktora. U ovim saobraćajnim nezgodama poginula su četiri, a povređena 22 učesnika u saobraćaju.

“S obzirom na to da je sezona poljoprivrednih radova počela i da se u narednom periodu očekuje povećan broj traktora na putevima, apelujemo na vozače traktora da blagovremeno otklone eventualne tehničke neispravnosti, posebno one koje se odnose na svetlosne uređaje i signalizaciju”, ističu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U slučaju da se u noćnim uslovima ili uslovima smanjene vidljivosti traktori ili radne mašine zateknu u saobraćaju bez ispravnih svetlosno-signalnih uređaja, saobraćajna policija će ih isključiti iz saobraćaja.

U policiji podsećaju da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da traktori i radne mašine noću, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, u saobraćaju na putu moraju imati uključeno žuto rotaciono ili trepćuće svetlo.