Naslovna Društvo Pohvala Društva za informatiku Srbije „Sigurnim stazama“

Pohvala Društva za informatiku Srbije „Sigurnim stazama“

295
0

Društvo za informatiku Srbije (DIS) organizovalo je svečani skup povodom Dana informatičara Srbije, a koji je ustanovljen u znak sećanja na 18. novembar 1960.  godine kada je promovisan prvi domaći digitalni računar CER 10.

 

Društvo za informatiku Srbije dodelilo je, tim povodom, pohvalu Udruženju „Sigurne staze“ iz Bora za  razvoj GIS platformi za održivu urbanu mobilnost i za izvanredne doprinose u razvoju informacionih tehnologija u 2022. godini.

Pohvala je dodeljana za razvoj GIS platforme “Bici Bor“ za upravljanje biciklističkim saobraćajem na teritoriji grada Bora i za GIS platformu “Eko bus” za optimizaciju javnog gradskog prevoza u Kragujevcu.

Prošle godine je Udruženje „Sigurne staze“ dobilo plaketu za  inovativan startup poduhvat za razvoj GIS platforme “Mobility Bor“ za urbanu mobilnost i bezbednost saobraćaja i za Mobilnu i web GIS aplikaciju “Pristupačnost Bor za osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Bora.

Na kraju svečanog skupa profesor dr Dragana Bečejski Vujaklija, predsednik Žirija uručila je plakete DIS za najznačajnije rezultate iz informatike u 2022. godini. Ocenjeno je da su svi kandidati za plakete pokazali visok novo kvaliteta. Plakete DIS su dobili:

  • Voice Toys sistem za logopedsku i defektološku praksu,
  • Syncet Group d.o.o za pretraživač za Athena Search,
  • ZVKOV za eVežbaonicu,
  • Grupa autora za naučni rad iz oblasti industrije 4.0.