Naslovna Događaji Poetsko-muzičkim programom obeležen praznik Vidovdan

Poetsko-muzičkim programom obeležen praznik Vidovdan

120
0
Muzej Krajine kao čuvar tradicije i čuvar pravih istorijskih vrednosti organizovao je poetsko – muzički program „Vidovdan“ u znak sećanja na Kosovsku bitku i stradale srpske vojnike.
Muzej Hajduk Veljka Petrovića je u petak 28. juna bio mesto okupljanja Negotinaca koji su se zajedno sa učesnicima programa „Vidovdan“ prisetili slavne 1389. godine kada je Kosovo polje bilo natopljeno krvlju srpskih junaka braneći svoju očevinu, dedovinu, srspku zemlju.

Organizaciju sećanja na Kosovsku bitku ove godine preuzeo je Muzej Krajine, čuvajući, kako je istakla Vesna Stanković, direktorka ove ustanove kulture,tradiciju u prave istorijske vrednosti.

„Od Kosovske bitke je prošlo 635 godina, ali smo svedoci da Boj na Kosovu još uvek traje što direktno što indirektno. Svedoci smo da nam prekrajaju istoriju, da nam kradu pamćenje, da nam kradu mnogo toga. Ovaj mali muzičko – poetski program koji su izneli učenici negotinskih škola je način da mladi postanu čuvari srpske istorije. Oni su utkali u večerašnji program emocije. Preovladavala je rodoljubiva poezija, muzika i misli, imali smo mnogobrojnu publiku i ja sam zaista srećna zbog toga“, kaže za NG Portal Vesna Stanković, direktorka Muzeja Krajine.

Kroz istorijsku priču o Vidovdanu posetioce je vodila Marija Stakić, profesor srpskog jezika. Umetnički program obojili su svojim nastupom učenici iz negotinskih srednjih škola.

Publika je bila u prilici da čuje članice etno grupe „Zlatovez“ koji vodi Magdalena Antić, profesor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, Etno grupu Tehničke škole sa kojom radi Lidija Vuković, kao i Milenu Marković, članicu Etno grupe „Marinike“.

Stihove se na večeri sećanja na Vidovdan govorili: Elena Stingić i Jovana Lekić, učenice Negotinske gimnazije, Sonja Đurđić iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ kao i Damjan Dobrić iz Tehničke škole.