Naslovna Ekonomija Podsticaji za mlade poljoprivrednike: Subvencije i negotinskim proizvođačima

Podsticaji za mlade poljoprivrednike: Subvencije i negotinskim proizvođačima

1160
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proširilo je listu mladih poljoprivrednika koji će ove godine dobiti subvencije.

Umesto 2.500 poljoprivrednika mlađih od 40 godina sada pravo na subvenciju ima 3.000 kandidata, a među njima su i poljoprivredni proizvođači iz Negotina i brojnih krajinskih sela, Sikola, Prahova i drugih.

Kako je po konkurusu i predviđeno mladi poljoprivrednici dobijaju do 1,5 miliona dinara avansno, s tim što u roku od 90 dana od momenta uplate moraju da opravdaju sredstva. Njihovo učešće je 25 odsto.

“Mladi poljoprivredni proizvođači mogu da kupe opremu poput sejalica, tanjirača, drljača, freza kao i drugu poljoprivrednu mehanizaciju, da ulože u sadni materijal za podizanje zasada voća ili kupe stado ovaca, koza, kao i visokokvalitetna grla krava za mleko ili junad za tov. Tu spada i kupovima košnica i opremr za pčelarstvo”, kaže Dragan Radosavljević, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Negotin i član Opštinskog veća.

Na konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za podsticaje mladim poljoprivrednim proizvođačima javilo se rekordnih 5.500 kandidata.

Bodovna lista može se pogledati na sajtu Uprave za agrarna plaćanja.