Naslovna Ekonomija Podsticaji po košnici za pčelare do 31. maja

Podsticaji po košnici za pčelare do 31. maja

353
0

Pčelari u Srbiji ove godine mogu da ostvare podsticaje od 800 dinara po košnici uz određene uslove.

Pravo na podsticaje po košnici mogu da ostvare imaju poljoprivredni proizvođači koji se bave pčelarstvom, odnosno imaju najmanje 20 košnica, a najviše 1.000 obeleženih i registrovanih košnica.

Osim na propisanom obrascu i preporučenom poštom koje šalju Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zahtev za podsticaje po košnici pčela, pčelari mogu da podnesu i elektronskim putem na portalu eUprava.

Pčelari koji imaju registrovan elektronski potpis, ceo proces će obaviti unošenjem traženih podataka u aplikaciju (podaci o podnosiocu zahteva, broj poljoprivrednog gazdinstva, HID broj i broj pčelinjih stajališta) i elektronskim podnošenjem zahteva.

Oni koji nemaju registrovan elektronski potpis, kako objašnjavaju nadležni, moći će da nakon unošenja traženih podataka, generišu obrazac sa bar kodom koji će odštampati, potpisati, ili overiti, i poslati preporučenom poštom Upravi za agrarna plaćanja.

Pčelari koji imaju manje od 20 obeleženih i registrovanih košnica pčela ne ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na podsticaj od 800 dinara po košnici pčela, dok oni koji imaju preko 1.000 košnica neće po automatizmu biti odbijeni zbog prekoračenja propisanog broja košnica, već će im se priznati podsticaji za 1.000 košnica pčela.

Rok za podnošenje prijava je 31. maj.