Naslovna Društvo Podržan projekat restauracije fresaka u Manastiru Bukovo: Neophodna i sredstva za sanaciju...

Podržan projekat restauracije fresaka u Manastiru Bukovo: Neophodna i sredstva za sanaciju poda i zamenu stolarije

551
0

Ministarstvo kulture podržalo je projekat konzervatorsko – restauratorskih radova na zidnom slikarstvu crkve Svetog Nikolaja Čudotvorca Manastira Bukovo.

Projekat konzervatorsko – restauratorskih radova postojećih fresaka u manastirskoj crkvi resorno ministarstvo podržalo je u okviru konkursa iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja nepokretnim kulturnim nasleđem u 2023. godini sa 2,4 miliona dinara.

Reč je o projektu čiji je cilj očuvanje živopisa u crkvi Svetog Nikolaja čudotvorca u kojoj se danas uočavaju dva sloja živopisa, od kojih je noviji iz 1902. godine i delo je Milisava Markovića iz Кnjaževca, koji je oslikao veliki broj ikonostasa za crkve i manastire u ovom kraju ali i u drugim mestima Srbije. Marković je živopis u Manastiru Bukovo izveo prema nacrtima Steve Todorovića, poznatog srpskog slikara romantizma.

“Projekat rekonstrukcije predviđa postojeći živopis iz 1902. godine i onih delova živopisa iz 16. i 17. veka koji su vidljivi. Smatra se da su od prvobitnog ostale dve freske Bogorodice u stavu orans koji se nalazi u svodu zapadnog traveja i Sveti Arhanđel Mihajlo na zapadnoj fasadi u niši, kao i fragmentu u konhi severne pevnice i na svodu oltarske apside”, kaže iguman bukovskog manastira, arhimandrit Kozma (Radović).

Radovi bi, prema projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, obuhvatili konsolidaciju malterne podloge, malterisanje pukotina i drugih dubinskih oštećenja, injektiranje, fiksiranje praškastog i podljuspanog bojenog sloja, čišćenje površine bojenog sloja, plombiranje oštećenja, retuširanje plombi i površinskih oštećenja, moleraj i ornamentiku.

Resorno ministastvo je i prošle godine sufinansiralo projekat restauratorsko – konzervatorskih radova na ikonostasu Crkve Svetog oca Nikolaja Čudotvorca sa 1,8 miliona dinara. Кonzervatorsko – restauratorski radovi na živopisu, koji će biti realizovani ove godine su, zato neprocenjivog značaja za ciljne grupe posetilaca radi verskog i kulturnog turizma, ali i drugih održivih oblika turizma.

“Neophodna je zamena stolarije, kompletno da se urade drveni prozori i vrata na osnovu skica i slika koje imamo iz tog nekog perioda od pre nekih stotinak godina, ali i sanacija poda. Dodao bih da će 2025. biti 190 godina kako je Manastir Bukovo vaspostavljen u okviru Timočke eparhije”,  ističe arhimandrit Kozma.

Radovi na zaštiti i uređenju manastirskog kompleksa bili bi zaokruženi kompletnom sanacijom poda i zamenom stolarije, za koje trenutno nedostaju sredstva.

Stoga je bratstvo Manastira Bukovo pokrenulo akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga vernika i ljudi dobre volje kako bi se i ovaj veliki posao dovršio. Zainteresovani svoje priloge mogu da uplate na račun broj 205 – 183011-75 sa naznakom: za obnovu manastirskog hrama.