Naslovna Društvo COVID-19 Podrška Vlade Švajcarske: Sredstva i opštinama Negotin i Knjaževac

Podrška Vlade Švajcarske: Sredstva i opštinama Negotin i Knjaževac

573
0

U okviru programa Swiss PRO, uz podršku Vlade Švajcarske vrednu više od 310.000 evra i doprinos lokalnih samouprava u iznosu od oko 115.000 evra, biće sprovedena 22 projekta za razvoj i pružanje usluga socijalne zaštite namenjenih ublažavanju uticaja krize uzrokovane pandemijom kovid- 19 virusa.

Podršku za unapređenje socijalne zaštite u okviru javnog poziva programa Swiss PRO koji je bio otvoren za 96 gradova i opština iz istočne, zapadne, južne Srbije i Šumadije, i to iz druge, treće i četvrte grupe razvijenosti, dobile su 22 lokalne samouprave. Među njima i opštine Negotin i Knjaževac.

Opštini Negotin sa 6.400 evra finansiraće se projekat deljenja prehrambenih paketa ekonomski najugroženijim korisnicima u selima Braćevac i Tamnič. Reč je o podeli paketa sa osnovnim životnim namirnicama koje će biti distribuirane dva puta mesečno godinu dana. Predložena usluga, navode u Swiss PRO, biće prelazno rešenje do uspostavljanja narodne kuhinje, što zahteva kompleksnije tehničke i finansijske resurse.

U opštini Knjaževac će Swiss PRO sa 15.975 evra finansirati projekat unapređivanje kvaliteta života ranjivih grupa. Kako se navodi u obrazloženju odluke o dodeli sredstava zbog situacije sa pandemijom  virusa korona

došlo je do primetnog porasta potrebe za uslugom pomoći u kući za starije osobe i ličnih pratilaca za decu sa invaliditetom, pa će projekat proširiti obuhvat korisnika za obe usluge za 30 odsto, dok će kvalitet usluga ostati na istom nivou. Opština Knjaževac će ovaj projekat sufinansirati sa 2.515 evra.

Realizacijom  projekata u ove dve, ali i u opštinama: Babušnica, Blace, Brus, Ćuprija, Gadžin Han, Ivanjica, Lapovo, Lebane, Loznica, Paraćin, Pirot, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Surdulica, Svilajnac i Tutin biće povećana dostupnost i kvalitet usluga socijalne zaštite za više od 2.000 građana i građanki iz ranjivih društvenih grupa.

Lokalne samouprave će samostalno ili u partnerstvu sa centrima za socijalni rad, domovima zdravlja ili drugim lokalnim ustanovama realizovati projekte u oblasti pružanja usluga pomoći u kući, ličnog pratioca, dnevnog boravka, predah smeštaja, savetodavnih i socio-edukativnih usluga, kombinovanih usluga medicinske nege i socijalne zaštite, kao i jedan projekat kojim se obezbeđuju besplatni obroci ekonomski najugroženijim grupama stanovništva iz ruralnih naselja.