Naslovna Društvo Podrška Švajcarske unapređenju položaja ranjivih grupa: Negotinu 10.580 evra za projekat „Budimo...

Podrška Švajcarske unapređenju položaja ranjivih grupa: Negotinu 10.580 evra za projekat „Budimo jači“

241
0

Vlada Švajcarske će sa ukupno 85.000 evra  kroz program Swiss PRO podržati sedam gradova i opština, da u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva sprovedu socijalno-inovativne projekte za poboljšanje pristupa pravima i ispunjavanje potreba za do 600 građana iz ranjivih grupa.

Iz ovog programa biće finansirani projekti kojima će se unaprediti dostupnost javnih usluga u oblasti zdravstva i socijalne zaštite kako bi se stvorile bolje mogućnosti za osnaživanje i povećanje socijalne uključenosti ranjivih grupa u Negotinu, Vlasotincu, Novom Pazaru, Ćupriji, Smederevu, Ivanjici i Raški.

Kroz program Swiss PRO biće podržan projekat „Budimo jači“  vredan ukupno 12.030 evra, od kojih će 10.580 evra sufinansirati Vlada Švajcarske.

Reč je o projektu „pružanja medicinskih fizioterapijskih tretmana i govornih terapija za decu sa posebnim potrebama i poremećajima u govoru“, kojim će biti obuhvaćeno oko 120 korisnika, koji realizuje lokalna samouprava, a čija je partnerska organizacija Udruženje „Duga“.

„Projekti će nastojati da pruže neophodnu podršku ranjivim grupama, naročito osobama sa invaliditetom, starijim osobama, mladima i pripadnicima romske nacionalnosti, a očekujemo da će do kraja sprovođenja ovih projekata više od 1.000 ljudi na neki način unaprediti svoj položaj u zajednici”, istakla je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO.

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva pod nazivom „Nove ideje po meri zajednice“ koji je trajao od 13. aprila do 20. maja bio otvoren za 16 gradova i opština iz regiona Šumadije i Zapadne Srbije, i regiona Južne i Istočne Srbije koji su prethodno dobili tehničku podršku za unapređenje procedura i propisa o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode organizacije civilnog društva.

„Vlada Švajcarske kroz ovu aktivnost programa Swiss PRO doprinosi i građenju kapaciteta lokalnih samouprava koje će sprovoditi ili aktivno učestvovati u svim procesima kako bi ostvareni rezultati bili dugoročni. A kako su projekti predloženi na osnovu prethodno ustanovljenih prioriteta javnog interesa, uz poštovanje principa učešća svih relevantnih lokalnih aktera i šire javnosti, postoji dobar osnov za njihovu održivost“, ocenila je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.