Naslovna Ekonomija Podrška EU malom biznisu: Odobrena sredstva za nabavku opreme i uvođenje usluga...

Podrška EU malom biznisu: Odobrena sredstva za nabavku opreme i uvođenje usluga i preduzećima iz istočne Srbije

236
0

Ukupno 124 preduzetnika i preduzetnica, mikro i malih preduzeća iz istočne, južne, zapadne Srbije i Šumadije, uz bespovratna sredstva Evropske unije (EU) od preko 2,9 miliona, nabaviće novu opremu i uvesti dodatne usluge. Među odobrenim su i projekti iz Kladova, Bora, Zaječara i Knjaževca.

Od pristiglih 610 projekata, nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta preduzećima, za finansiranje  na osnovu očekivanih rezultata i efekata, održivosti, društvenog uticaja i troškova, odobrena su ukupno 124 projekta.

Sredstva u visini od preko 2,9 miliona evra opredeljena su putem javnog poziva koji je sproveo EU PRO Plus program.

„Sama činjenica da će ova preduzeća već nakon prve godine korišćenja odobrenih sredstava zaposliti 270 ljudi i da će izvesti robu i usluge za dva miliona evra više nego do sada, govori kolike su  konkretne koristi koje građani ovog dela Srbije imaju od evropskih integracija”, rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

Podrška Evropske unije će biti usmerena na mlada mikro i mala preduzeća do pet godina starosti koja su u drugom investicionom ciklusu. Od toga skoro dva miliona evra je opredeljeno za 77 proizvodnih preduzeća koja se uglavnom bave proizvodnjom hrane, nameštaja, odeće kao i preradom drveta.

Među odobrenim su i projekti iz istočne Srbije, pa je tako preduzeću za proizvodnju obuće „Mona style“ iz Knjaževca odobreno 30.908 evra, radnji za proizvodnju mlečnih proizvoda „Zapis Homolja L&S“ iz Oštrelja kod Bora odobreno je 16.985 evra, „Krcinom zlatu“ iz Zlota kod Bora koji prerađuje mleko i proizvodi sireve 36.234 evra, Bravarskoj radnji „Metal art I“ iz Kostola kod Kladova 12.158 evra, a firmi „Argentis“ iz Zaječara koja se bavi preradom drveta i proizvodnjom nameštaja 29.206 evra. U zavisnosti od visine dodeljenih sredstava oni će uložiti od 3.158 do 9.164 evra sopstvenih sredstava.

„Evropska unija podržava razvoj i konkurentnost sektora mikro i malih preduzeća jer upravo oni doprinose održivoj ekonomiji i većoj stopi zaposlenosti. Reč je o 124 preduzetnika i preduzetnice i njihovim porodicama koje će imati koristi od ovih sredstava, što je jedan od odličnih primera kako pristupanje EU direktno utiče na građane Srbije. Sa novom opremom ova preduzeća širom Srbije, a posebno u manjim i slabije razvijenim opštinama, unaprediće proizvodnju i zaposliti svoje sugrađane“, ističe ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

EU će finansirati i nabavku opreme 47 preduzeća koja se bave pružanjem usluga kao što su informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, usluge zdravstvene zaštite, održavanje i popravke sa ukupno 936.492 evra.

Među njima su i tri preduzeća iz istočne Srbije: „Radius medica“ iz Knjaževca kojoj je odobreno 30.945 evra, Stomatološka ordinacija dr Miloša Stankovića iz Bora 24.638 i Ambulanta za rehabilizaciju „Equlibrium Fizo“ iz Kladova kojoj je odobreno 12.934 evra. I oni su u obavezi da ulože od 3.878 do 10.140 evra sopstvenih sredstava.