Naslovna Društvo Podmladak Ekološkog društva „Badem“ i ljubitelji prirode iz Negotina obišli Rajkovu pećinu...

Podmladak Ekološkog društva „Badem“ i ljubitelji prirode iz Negotina obišli Rajkovu pećinu i Valja Prerast

621
0

Ekološko društvo „Badem“ organizovalo je za decu i roditelje još jednu edukativnu šetnju – ovoga puta kroz obilazak Valja Prerasti i Rajkove pećine kod Majdanpeka.

Na ulazu u Rajkovu pećinu; Foto: Marina Milojević Nikolić

Nakon što je sa uspehom organizovao šetnju kroz Kanjon Vratne, a zatim i kroz zaštićenu bukovsku šumu, profesor Petrović i njegovo Ekološko udruženje “Badem” odlučili su se da Negotincima, a posebno deci kojih je sa svakom šetnjom sve više, pokažu i prirodne lepote majdanpečkog kraja.

Ovoga puta organizovana je šetnja do Rajkove pećine, koju je krajem 19. veka otkrio Jovan Cvijić, srpski naučnik, osnivač Srpskog geografskog društva, predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Beogradskog univerziteta.

Kroz kružni obilazak ove pećine, čiji su hodnici dugački preko dva kilometra, podeljeni na rečni i suvi horizont, najmlađi Negotinci i njihovi roditelji mogli su nauče nešto više o pećinskom nakitu, načinu na koji nastaju, ali i o tome zašto je ova pećina biser istočne Srbije.

Valja Prerast; Foto: Marina Milojević Nikolić

Predvođeni predsednikom “Badema”, mr Danilom Petrovićem, Negotinci su obišli i Valja Prerast,  kameni most raspona 150 metara koji nije nastao urušavanjem pećine, već ga je stvorila istoimena reka koja protiče ispod njega.

„Velika je stvar uspeti da se deca vrate u prirodu, da budu srećna i zadovoljna i da im ništa ne bude teško već da pitaju koja je sledeća destinacija. Smatram da su ove šetnje prava stvar jer smo decu odvojili od telefona, kompljutera, televizora, spojili ih sa prirodom koja leči, opušta i puni nas energijom za početak novog dana. Mislim da su sada ova deca veliki zaštitnici i čuvari životne sredine”, impresije su Saše Mihajlovića, jednog od učesnika ove edukativne ekološke šetnje.