Naslovna Događaji Počinju „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“

Počinju „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ [Program]

327
0

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” u susret svom 14. internacionalnom festivalu vlaške muzike od 10. do 14. aprila organizuje predfestivalsku manifestaciju „Dani Gergine“.

Manifestacija „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ u ponedeljak, 10. aprila biće otvorena izložbom „Vlaška nošnja Negotinske krajine – Puortu kîmpjenjilor đin Krajna nuastă“ iz zbirke Milana Nikolića iz Kobišnice, koju Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” organizuje u saradnji sa Muzejom Krajine.

Ljubitelji kulturne baštine Vlaha ovog kraja ovu izložbu, posvećenu pregači, moći će da pogledaju od 19 časova u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

U utorak, 11. aprila od 19 časova u galeriji ove negotinske ustanove kulture “Gergina” i Turistička organizacija opštine Negotin predstaviće izložbu „Turističke lepote Negotinske krajine – Frumušecurlji đin Krajna nuastă“.

Sreda, 12. april rezervisana je za promociju knjige „Prahovo – Ljudi, običaji, događaji – Praova – Lumja, ađeturlji, Întîmplărilji“ Siniše Čelojevića, najavljenu u 19 sati kao i promociju kompakt diska „Izvorna vlaška kola iz Prahova – Uorilji đin la Praova“ koja će početi u 19 sati i 30 minuta u maloj sali Doma kulture u Prahovu.

U četvrtak, 13. aprila od 19 časova u prostorijama Eliksir Fondacije u Negotinu biće promovisana knjiga  „Savremena vlaška poezija – Kînćećilji nuašće đin vrjemja nuouo“, a u petak, 14. aprila u istom prostoru i u istom terminu posetioci će moći da vide etnološki film na vlaškom jeziku „Običaj Urlji la Pašć – Uskršnji običaji“ Radio televizije Bor.

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” 14. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“ 2023. organizuju tradicionalno drugog i trećeg dana Vaskrsa, 17. i 18. aprila. Prve večeri je takmičarski program mladih vokalnih i instrumentalnih solista, a druge revijalno veče poznatih izvođača vlaške muzike. Učesnike prate orkestri Bobana i Slobodana Pecića.

Umetnički direktor 14. Internacionalnog festivala vlaške muzike je Nenad Kamidžorac, muzički urednik Radio Beograda, a direktor ovogodišnjeg izdanja festivala je Dragiša Golubović, predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika Srbije (SEMUS).