Naslovna Kultura Događaji Počinju „Dani Gergine –  Zîljilji  Gerginji 2022“

Počinju „Dani Gergine –  Zîljilji  Gerginji 2022“ [Program]

464
0

Negotin će od 18. do 22. aprila biti domaćin manifestacije “Dani Gergine – Zîljilji  Gerginji“ na kojoj će od ponedeljka do petka publici biti predstavljeni brojni programi.

Ovogodišnje “Dane Gergine – Zîljilji  Gerginji“ otvoriće u ponedeljak 18. aprila, u 19 časova u foajeu Doma kulture „Stevan Mokranjac“, na spratu, izložba vlaške nošnje iz Mokranja, iz riznice porodice Petrović („Puortu djin Mokranj- fămiljija alu Pătruc“). O lepoti vlaške nošnje govoriće, tom prilikom, Dušanka Botunjac, akademski slikar i primenjeni umetnik.

U utorak, 19. aprila, takođe od 19 časova, u galeriji negotinskog Doma kulture biće otvorena izložba fotografija “Seoska arhitektura u Negotinskoj krajini – Arhitektura satuluj đin Krajna nuastă“ našeg proslavljenog majstora fotografije Dragoslava Ilića.

Sreda, 20. april rezervisana je za promociju knjige „Povješć đe rušinje – Vlaške erotske priče“, čiji su autori Slobodan Cvetić i Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ koje je organizator ove, ali i sada već 13 godina dugog Internacionalnog festivala vlaške muzike „Gergina“, koji će biti održan 25. i 26. aprila. Promocija novog „Gergininog izdanja“, publikovanog na vlaškom pismu, zakazana je za 19 časova u Muzeju Hajduk Veljka.

U četvrtak, 21. aprila od 19 časova u Muzeju Hajduk Veljka biće promovisana knjiga „Kîntjeće bătrînje đin lumje – Izvorne vlaške pesme“, dok je petak, 22. april u istom prostoru i u istom terminu, rezervisan za promociju filma „Magični svet Vlaha – Lumja majestruasă a Vlahilor“ Aleksandra Repedžića, etnologa i antropologa i Anđele Đermanović, vizuelne umetnice.